De workshop FLOURplus welke op 19 januari jl. werd gehouden in Wageningen, bracht de bakkerijsector samen voor informatie over een online systeem voor bakkerijen die zich bezighouden met de variatie van de kwaliteit van tarwemeel. Het systeem is het resultaat van een 3-jarig onderzoeksproject, waarin ontwikkelingen op het gebied van meelanalyses, bakkerijwetenschap en kunstmatige intelligentie zijn samengebracht.
Op basis van uw meelanalyse gegevens geeft het FLOURplus-systeem kwalitatieve en kwantitatieve aanbevelingen over proces- en receptuuraanpassingen en geeft daarbij de desgewenste begeleiding.
De deelnemers aan de workshop waren positief over het idee om door middel van digitalisering grondstof kenmerken te koppelen aan de kwaliteitskenmerken van het eindproduct. Hiermee krijgen bakkerijen meer tools en kennis in handen over het proces van grondstof tot eindproduct. Het systeem moet verder ontwikkeld worden alvorens bakkerijen er in de praktijk mee aan de slag kunnen.
Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl