2023
Augustus
2022
September
Campagne Pamflet Laat ons het blijven maken
Interview Astrid Schelleman met Astrid Schelleman over de stijging van de energiekosten en de gevolgen hiervan.
Februari: ING podcast met Wim Kannegieter
Wat houdt een duurzame bakkerijsector in? Hoe staat het met de weerbaarheid en wendbaarheid in het licht van stijgende grondstoffen prijzen, arbeidsmarktkrapte en de verplichtingen uit de Parijs Klimaatakkoorden. In deze podcast gaat Sector Banker Ceel Elemans hierover in gesprek met Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij.
2020
April: STER reclame Trots op alle bakkers van Nederland
Wij zijn trots op alle bakkers van Nederland en iedereen die in deze moeilijke tijd van corona er voor zorgt dat er brood op de plank komt. Namens NVB, NBOV, FNV en CNV: bedankt!
Maart: Bakker Klaas Fuite – WATT je moet weten – Informatieplicht energiebesparing
Lees meer: wattjemoetweten.nl/2020/03/24/er-komt-ook-nog-een-generatie-na-ons/
2019
December: Video van een volledig geautomatiseerde grootbroodlijn bij Borgesius Nieuw Amsterdam.
November: Nieuwsitem over de NVB
Interview met NVB bestuurslid Sjoerd Jellema in een programma van de Barometer over de bakkerijbranche en de NVB. Opgenomen bij Bakkerij Smithuis in Oldenzaal.
Januari: Reportage over Roggebroodbakkerij Soma in Echt
RTL 4 heeft een inkijkje in de specialiteitenbakkerij Soma in Echt. Waarom worden bijvoorbeeld lange broden gemaakt?
2016
Juni: Driedelig interview met Jan Borgesius door Annet Roodenburg van de HAS.
Deel 1 7e generatie bakkers
Maart: Productie van Liefde&Passie brood bij Bakkersland.
Film over de productie van ambachtelijke broden met een lange rijstijd in een industriële omgeving
Februari: Bedrijfsfilm nieuwe bakkerij van supermarktfirma en NVB lid Hoogvliet
In deze film wordt het bakproces in deze nieuwe bakkerij stap voor stap belicht. Hoogvliet zorgt ervoor dat haar winkels meerdere keren per dag voorzien worden van vers gebakken brood uit de eigen bakkerij langs de A12 bij Bleiswijk.
Januari: Bakkerij Fuite
Bedrijfsfilm van Bakkerij Fuite uit Apeldoorn waarin het productieproces van grootbrood, kleinbrood en gebak wordt getoond.
2015
Oktober: Desemlijn Borgesius Stadskanaal.
Bakkerij Borgesius heeft sinds dit jaar een compleet nieuwe, door het bedrijf zelf ontwikkelde, broodlijn in Stadskanaal staan waarin eigen desems, voordegen en moederdegen worden verwerkt tot heerlijk brood met een karakteristieke smaak.
Bakkers in bedrijf nieuwsbrief d.d. 28 oktober 2015.
Oktober: Werken in de Levensmiddelenindustrie.
De levensmiddelenindustrie heeft dringend technici en technologische mensen nodig om klaar te zijn voor de toekomst. Onder andere de Week van de Levensmiddelenbranche moet hier verandering in brengen.
Het visiedocument ‘Leren en werken, werken en leren’, van de Taskforce Human Capital Agenda Food & Feed, maakt het tekort pijnlijk duidelijk.
Oktober: Overschot arbeidsplekken
In de grootste tak van de Nederlandse industrie, ontwikkelt kennis en innovatie zich in een razend tempo. De uitstroom van beroepsopleidingen is kwalitatief én kwantitatief niet voldoende om uittredend personeel te vervangen. Naar schatting zijn er tot 2022 rond de 1600 arbeidsplekken per jaar beschikbaar die op dit moment niet ingevuld kunnen worden, aldus Taskforce HCA Food & Feed.
De Taskforce HCA zegt hier met verschillende maatregelen verandering in te kunnen brengen. Bedrijven moeten investeren in de duurzame inzetbaarheid van personeel of samenwerken rond de werving van studenten. Ook moet het beroepsonderwijs in regio’s verdeeld worden naar de behoefte van het regionale bedrijfsleven.
Daarnaast laat de Taskforce HCA weten dat de opleidingen beter op de arbeidsmarkt moeten aansluiten door de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te intensiveren.
Juni: Bedrijfsfilm NVB lid Pandriks Meppel.
In deze bedrijfsfilm geeft directeur Albert Hendriks van Pandriks Bakkerij en interview en wordt een inkijkje in de fabriek in Meppel gegeven.
Mei: Start NVB broodimago campagne. Brood; wat zit daarin?
Na eerdere negatieve en verwarrende mediaberichten over brood lijkt het tij sinds begin dit jaar te keren. Voor het Nederlands Bakkerij Centrum een goed moment om, in opdracht van Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, met een breed broodoffensief te komen onder de noemer: Brood. Wat zit daarin?
Het doel is om van broodtwijfelaars weer broodfans te maken door op allerlei manieren het eerlijke verhaal over brood te vertellen. En vooral: te laten vertellen.
Hoogopgeleide vrouwen
Het zijn vooral hoogopgeleide vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar die gevoelig zijn voor de negatieve en tegenstrijdige informatie over brood. Deze groep, zo’n 20 procent van de Nederlandse bevolking, is het laatste jaar minder brood gaan eten of overweegt dit. Gedegen panelonderzoek heeft uitgewezen hoe die houding te veranderen is. Er blijkt namelijk een diepe behoefte te zijn aan transparante, eerlijke, onafhankelijke en duidelijke informatie over brood.
Broodambassadeurs
Om die onafhankelijkheid te laten zien, spelen in de campagne allerlei broodambassadeurs een hoofdrol: broodexperts, wetenschappers, voedingsdeskundigen, diëtisten en foodbloggers bijvoorbeeld. De campagnetitel ‘Brood. Wat zit daarin?’ is een bij de tijd passende update van de eerdere succesvolle slogan ‘Brood, daar zit wat in’. De campagne zal online en offline breed zichtbaar zijn, met als centrale plaats de campagnesite: www.broodwatzitdaarin.nl.
Mini-documentaires
Op die sites zijn gedurende het jaar onder andere een viertal mini-documentaires te zien over broodsoorten, energie, ingrediënten en over de veelzijdigheid van brood. De eerste aflevering gaat over broodsoorten en staat inmiddels online en krijgt bekendheid door onder meer radiospots, met trailers en banners op veelbezochte sites en aandacht in veelgelezen foodblogs.
Antwoordvideo’s en app
In een serie video’s beantwoorden experts veelgestelde vragen en scheiden ze de fabels van de feiten over brood. Ook deze video’s zijn overal online te vinden en krijgen aandacht via social media als Facebook. Door de inzet van Google Adwords bereikt de campagne ook iedereen die via zijn zoekmachine een vraag over brood stelt. Het broodoffensief loopt zeker tot het einde van 2015.
2014
November: YouTube filmpjes van Brood.net
- Waarom past brood in een gezond ontbijt?
- Hoe zit het met zout in brood?
- Wil je weten wat er aan brood wordt toegevoegd?
- Wat zijn gluten en waarom zitten deze in brood?
- Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?
- Hoe donkerder het brood hoe gezonder?
- Welke voedingsstoffen zitten er in brood?
- Van welke graansoorten wordt brood gemaakt?
- Of je dik wordt van brood?
- Het verschil tussen bloem, meel en volkoren meel.
2013
Oktober: Meester Boulanger titel uitreiking aan de eerste 4 Meesters waaronder Hiljo Hillebrand van NVB lid Market Food Group.
April: NCRV “Altijd wat”. Bakkerijsector “vooruitstrevend” in zoutreductie. In dit porgramma wordt de zoutreductie in de levensmiddelenbranche onder de loep genomen. Ondanks dat ter discussie gesteld wordt of zoutreductie wel aan de industrie overgelaten kan worden, wordt de bakkerijsector als voorbeeld gebruikt van wat we als branche bereikt hebben.
Maart: You Tube film over de productie van Goudeerlijk Brood. Het geheim van het ovenverse en heerlijke knapperige Goudeerlijk brood zit hem in de ingrediënten die met liefde zijn verwerkt door bakkers die het vakmanschap van goed brood bakken verstaan. Elke dag opnieuw ligt het lekkerste brood van Jumbo versgebakken voor onze klanten klaar. In dit filmpje zie hoe het brood wordt bereid door de bakkers die dit brood met passie maken.
Februari: RTL Hollands Glorie In deze aflevering van RTL Hollands Glorie wordt een inzicht gegeven in het bedrijf van Bakkerij ’t Stoepje uit Bunschoten-Spakenburg.
2012
Oktober: 100% Volkoren. Het eten van volkoren brood is goed voor de spijsvertering en vermindert de kans op ziektes. Maar slechts een kwart van de Nederlanders weet waar volkoren voor staat en 36 procent weet wanneer brood volkoren mag heten. Wat is volkoren nu precies? En eten we met zijn allen wel genoeg volkoren brood? En wist u overigens dat Nederlanders het liefste volkorenbrood eten? Driekwart van de bevolking verkiest deze soort boven witbrood. Zo blijk uit onderzoek uit 2012 van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen. Volkorenbrood krijg met het oog op gezondheid met een 8,5 het hoogste rapportcijfer van de consument. Dat cijfer ligt ook hoger dan muesli (5,7), ontbijtkoek (5,0), beschuit (4,8) en drinkontbijt (3,8).
Alle reden dus om veel aandacht aan volkoren brood te besteden. In deze online video vertelt drs. Jan-Willem van der Kamp van TNO uit wat volkoren brood is en vertelt hij welke stoffen uit volkoren zo goed voor je zijn. Daarnaast zien we Roy van der Ploeg, hij is woordvoerder van het Voedingscentrum en hij legt uit hoe je het eten van voldoende volkoren gemakkelijk kunt toepassen in je eigen eetpatroon.
Oktober: KRO Rekenmeester . In deze interessante aflevering van het documantaire programma Rekenmeester wordt ingegaan op de productie van brood en de verschillende productiefactoren zoals die voor de industriële bakkerijen en de ambachtelijke bakker gelden.
Februari: You Tube Brood en het wonder van tarwe. De educatieve speelfilm Brood en het wonder van de tarwe die PRLT Communicatie produceerde i.s.m. Ri4 Producties. De film is gemaakt in opdracht van het Voorlichtingsbureau Brood en geschikt voor gebruik op de basisschool. De productie is voor internetgebruik in vijf delen geknipt.
2011
November: You Tube bedrijfspresentatie Pré Pain Oldenzaal over de productie van Bake Off brood.
November: “Van broodfabriek naar schoolontbijt” Bakkerij Smithuis Oldenzaal. Film over de productie van brood tot het aanbieden van brood op een basisschool in Oldenzaal.
November: You Tube bedrijfspresentatie “Volledig broodproces in de Bakkerij” Bakkerij Visser Alphen aan de Rijn. Bedrijfsfilm over de industriële productie van brood.
2020
April: STER reclame Trots op alle bakkers van Nederland
Wij zijn trots op alle bakkers van Nederland en iedereen die in deze moeilijke tijd van corona er voor zorgt dat er brood op de plank komt. Namens NVB, NBOV, FNV en CNV: bedankt!
Maart: Bakker Klaas Fuite – WATT je moet weten – Informatieplicht energiebesparing
Lees meer: wattjemoetweten.nl/2020/03/24/er-komt-ook-nog-een-generatie-na-ons/
2020
April: STER reclame Trots op alle bakkers van Nederland
Wij zijn trots op alle bakkers van Nederland en iedereen die in deze moeilijke tijd van corona er voor zorgt dat er brood op de plank komt. Namens NVB, NBOV, FNV en CNV: bedankt!
Maart: Bakker Klaas Fuite – WATT je moet weten – Informatieplicht energiebesparing
Lees meer: wattjemoetweten.nl/2020/03/24/er-komt-ook-nog-een-generatie-na-ons/
2020
April: STER reclame Trots op alle bakkers van Nederland
Wij zijn trots op alle bakkers van Nederland en iedereen die in deze moeilijke tijd van corona er voor zorgt dat er brood op de plank komt. Namens NVB, NBOV, FNV en CNV: bedankt!
Maart: Bakker Klaas Fuite – WATT je moet weten – Informatieplicht energiebesparing
Lees meer: wattjemoetweten.nl/2020/03/24/er-komt-ook-nog-een-generatie-na-ons/
2019
December: Video van een volledig geautomatiseerde grootbroodlijn bij Borgesius Nieuw Amsterdam.
November: Nieuwsitem over de NVB
Interview met NVB bestuurslid Sjoerd Jellema in een programma van de Barometer over de bakkerijbranche en de NVB. Opgenomen bij Bakkerij Smithuis in Oldenzaal.
Januari: Reportage over Roggebroodbakkerij Soma in Echt
RTL 4 heeft een inkijkje in de specialiteitenbakkerij Soma in Echt. Waarom worden bijvoorbeeld lange broden gemaakt?
2016
Juni: Driedelig interview met Jan Borgesius door Annet Roodenburg van de HAS.
Deel 1 7e generatie bakkers
Maart: Productie van Liefde&Passie brood bij Bakkersland.
Film over de productie van ambachtelijke broden met een lange rijstijd in een industriële omgeving
Februari: Bedrijfsfilm nieuwe bakkerij van supermarktfirma en NVB lid Hoogvliet
In deze film wordt het bakproces in deze nieuwe bakkerij stap voor stap belicht. Hoogvliet zorgt ervoor dat haar winkels meerdere keren per dag voorzien worden van vers gebakken brood uit de eigen bakkerij langs de A12 bij Bleiswijk.
Januari: Bakkerij Fuite
Bedrijfsfilm van Bakkerij Fuite uit Apeldoorn waarin het productieproces van grootbrood, kleinbrood en gebak wordt getoond.
2015
Oktober: Desemlijn Borgesius Stadskanaal.
Bakkerij Borgesius heeft sinds dit jaar een compleet nieuwe, door het bedrijf zelf ontwikkelde, broodlijn in Stadskanaal staan waarin eigen desems, voordegen en moederdegen worden verwerkt tot heerlijk brood met een karakteristieke smaak.
Bakkers in bedrijf nieuwsbrief d.d. 28 oktober 2015.
Oktober: Werken in de Levensmiddelenindustrie.
De levensmiddelenindustrie heeft dringend technici en technologische mensen nodig om klaar te zijn voor de toekomst. Onder andere de Week van de Levensmiddelenbranche moet hier verandering in brengen.
Het visiedocument ‘Leren en werken, werken en leren’, van de Taskforce Human Capital Agenda Food & Feed, maakt het tekort pijnlijk duidelijk.
Oktober: Overschot arbeidsplekken
In de grootste tak van de Nederlandse industrie, ontwikkelt kennis en innovatie zich in een razend tempo. De uitstroom van beroepsopleidingen is kwalitatief én kwantitatief niet voldoende om uittredend personeel te vervangen. Naar schatting zijn er tot 2022 rond de 1600 arbeidsplekken per jaar beschikbaar die op dit moment niet ingevuld kunnen worden, aldus Taskforce HCA Food & Feed.
De Taskforce HCA zegt hier met verschillende maatregelen verandering in te kunnen brengen. Bedrijven moeten investeren in de duurzame inzetbaarheid van personeel of samenwerken rond de werving van studenten. Ook moet het beroepsonderwijs in regio’s verdeeld worden naar de behoefte van het regionale bedrijfsleven.
Daarnaast laat de Taskforce HCA weten dat de opleidingen beter op de arbeidsmarkt moeten aansluiten door de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te intensiveren.
Juni: Bedrijfsfilm NVB lid Pandriks Meppel.
In deze bedrijfsfilm geeft directeur Albert Hendriks van Pandriks Bakkerij en interview en wordt een inkijkje in de fabriek in Meppel gegeven.
Mei: Start NVB broodimago campagne. Brood; wat zit daarin?
Na eerdere negatieve en verwarrende mediaberichten over brood lijkt het tij sinds begin dit jaar te keren. Voor het Nederlands Bakkerij Centrum een goed moment om, in opdracht van Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, met een breed broodoffensief te komen onder de noemer: Brood. Wat zit daarin?
Het doel is om van broodtwijfelaars weer broodfans te maken door op allerlei manieren het eerlijke verhaal over brood te vertellen. En vooral: te laten vertellen.
Hoogopgeleide vrouwen
Het zijn vooral hoogopgeleide vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar die gevoelig zijn voor de negatieve en tegenstrijdige informatie over brood. Deze groep, zo’n 20 procent van de Nederlandse bevolking, is het laatste jaar minder brood gaan eten of overweegt dit. Gedegen panelonderzoek heeft uitgewezen hoe die houding te veranderen is. Er blijkt namelijk een diepe behoefte te zijn aan transparante, eerlijke, onafhankelijke en duidelijke informatie over brood.
Broodambassadeurs
Om die onafhankelijkheid te laten zien, spelen in de campagne allerlei broodambassadeurs een hoofdrol: broodexperts, wetenschappers, voedingsdeskundigen, diëtisten en foodbloggers bijvoorbeeld. De campagnetitel ‘Brood. Wat zit daarin?’ is een bij de tijd passende update van de eerdere succesvolle slogan ‘Brood, daar zit wat in’. De campagne zal online en offline breed zichtbaar zijn, met als centrale plaats de campagnesite: www.broodwatzitdaarin.nl.
Mini-documentaires
Op die sites zijn gedurende het jaar onder andere een viertal mini-documentaires te zien over broodsoorten, energie, ingrediënten en over de veelzijdigheid van brood. De eerste aflevering gaat over broodsoorten en staat inmiddels online en krijgt bekendheid door onder meer radiospots, met trailers en banners op veelbezochte sites en aandacht in veelgelezen foodblogs.
Antwoordvideo’s en app
In een serie video’s beantwoorden experts veelgestelde vragen en scheiden ze de fabels van de feiten over brood. Ook deze video’s zijn overal online te vinden en krijgen aandacht via social media als Facebook. Door de inzet van Google Adwords bereikt de campagne ook iedereen die via zijn zoekmachine een vraag over brood stelt. Het broodoffensief loopt zeker tot het einde van 2015.
2014
November: YouTube filmpjes van Brood.net
- Waarom past brood in een gezond ontbijt?
- Hoe zit het met zout in brood?
- Wil je weten wat er aan brood wordt toegevoegd?
- Wat zijn gluten en waarom zitten deze in brood?
- Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?
- Hoe donkerder het brood hoe gezonder?
- Welke voedingsstoffen zitten er in brood?
- Van welke graansoorten wordt brood gemaakt?
- Of je dik wordt van brood?
- Het verschil tussen bloem, meel en volkoren meel.
2013
Oktober: Meester Boulanger titel uitreiking aan de eerste 4 Meesters waaronder Hiljo Hillebrand van NVB lid Market Food Group.
April: NCRV “Altijd wat”. Bakkerijsector “vooruitstrevend” in zoutreductie. In dit porgramma wordt de zoutreductie in de levensmiddelenbranche onder de loep genomen. Ondanks dat ter discussie gesteld wordt of zoutreductie wel aan de industrie overgelaten kan worden, wordt de bakkerijsector als voorbeeld gebruikt van wat we als branche bereikt hebben.
Maart: You Tube film over de productie van Goudeerlijk Brood. Het geheim van het ovenverse en heerlijke knapperige Goudeerlijk brood zit hem in de ingrediënten die met liefde zijn verwerkt door bakkers die het vakmanschap van goed brood bakken verstaan. Elke dag opnieuw ligt het lekkerste brood van Jumbo versgebakken voor onze klanten klaar. In dit filmpje zie hoe het brood wordt bereid door de bakkers die dit brood met passie maken.
Februari: RTL Hollands Glorie In deze aflevering van RTL Hollands Glorie wordt een inzicht gegeven in het bedrijf van Bakkerij ’t Stoepje uit Bunschoten-Spakenburg.
2012
Oktober: 100% Volkoren. Het eten van volkoren brood is goed voor de spijsvertering en vermindert de kans op ziektes. Maar slechts een kwart van de Nederlanders weet waar volkoren voor staat en 36 procent weet wanneer brood volkoren mag heten. Wat is volkoren nu precies? En eten we met zijn allen wel genoeg volkoren brood? En wist u overigens dat Nederlanders het liefste volkorenbrood eten? Driekwart van de bevolking verkiest deze soort boven witbrood. Zo blijk uit onderzoek uit 2012 van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen. Volkorenbrood krijg met het oog op gezondheid met een 8,5 het hoogste rapportcijfer van de consument. Dat cijfer ligt ook hoger dan muesli (5,7), ontbijtkoek (5,0), beschuit (4,8) en drinkontbijt (3,8).
Alle reden dus om veel aandacht aan volkoren brood te besteden. In deze online video vertelt drs. Jan-Willem van der Kamp van TNO uit wat volkoren brood is en vertelt hij welke stoffen uit volkoren zo goed voor je zijn. Daarnaast zien we Roy van der Ploeg, hij is woordvoerder van het Voedingscentrum en hij legt uit hoe je het eten van voldoende volkoren gemakkelijk kunt toepassen in je eigen eetpatroon.
Oktober: KRO Rekenmeester . In deze interessante aflevering van het documantaire programma Rekenmeester wordt ingegaan op de productie van brood en de verschillende productiefactoren zoals die voor de industriële bakkerijen en de ambachtelijke bakker gelden.
Februari: You Tube Brood en het wonder van tarwe. De educatieve speelfilm Brood en het wonder van de tarwe die PRLT Communicatie produceerde i.s.m. Ri4 Producties. De film is gemaakt in opdracht van het Voorlichtingsbureau Brood en geschikt voor gebruik op de basisschool. De productie is voor internetgebruik in vijf delen geknipt.
2011
November: You Tube bedrijfspresentatie Pré Pain Oldenzaal over de productie van Bake Off brood.
November: “Van broodfabriek naar schoolontbijt” Bakkerij Smithuis Oldenzaal. Film over de productie van brood tot het aanbieden van brood op een basisschool in Oldenzaal.
November: You Tube bedrijfspresentatie “Volledig broodproces in de Bakkerij” Bakkerij Visser Alphen aan de Rijn. Bedrijfsfilm over de industriële productie van brood.