Gezondheidsrisico’s van aflatoxines in voedsel

EFSA heeft advies uitgebracht over de volksgezondheidsrisico’s als gevolg van aflatoxines in voedsel. Aflatoxinen zijn genotoxisch en aflatoxine B1 kan bij mensen leverkanker veroorzaken. Uit het onderzoek bleek dat granen en producten op basis van graan de grootste bijdrage leveren aan de gemiddelde chronische blootstelling aan aflatoxine B1. 

Sommige onderzoeken, met name voor de jongere leeftijdsgroepen, wijzen op een marge van blootstelling onder 10.000; dit werpt een gezondheidsrisico op. EFSA concludeert dat het nodig is om aflatoxine te blijven monitoren, zeker in het licht van mogelijke stijging als gevolg van klimaatverandering. Het advies van EFSA heeft vooralsnog geen gevolgen voor de wettelijke maximumgehaltes aan aflatoxine. 

Bron: Risk assessment of aflatoxins in food, EFSA Journal 2020;18(3):6040

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl