Eigenaar van een bakkerij: “Wij roepen de Nederlandse overheid op om wat men met de mond belijdt, in daden te laten zien, en Nederlandse ondernemers te steunen in hun verduurzaming“
“Wij zijn in het midden van de vorige eeuw begonnen als een dorpsbakker in het midden van het land waar op ambachtelijke wijze broden werden gebakken en verkocht. Vandaag de dag zijn wij een grote speler in de bakkerijwereld en actief in meerdere Europese landen. Innovatie heeft bij ons altijd hoog in het vaandel gestaan, wat in de jaren zestig vooral gedreven werd doordat wij ons gingen richten op nieuwe klantgroepen, door de opkomst van supermarkten en de behoefte aan brood die sterk groeide. Om die reden werd besloten om ook banket aan te bieden om de brede markt die ontstond te voorzien van ambachtelijke hoogwaardige producten.
Wij hebben het altijd uitermate belangrijk gevonden dat we zuinig omgaan met onze producten, mensen en energie. Verspilling is iets wat koste wat het kost voorkomen moet worden. We zijn daarnaast steeds op zoek naar betere oplossingen die ons helpen om uiteindelijk klimaat neutraal te produceren. Voor ons gaat duurzaamheid verder dan alleen ervoor te zorgen dat je efficiënt met je energie en afval omgaat.
Door de toegenomen ODE-kosten wordt het echter steeds moeilijker om onze duurzaamheidsambities waar te maken. We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd: wij hebben alleen nog LED-verlichting met aanwezigheidsmelders, we hebben nieuwe ketels gebouwd, het complete compressor park is vernieuwd, de restwarmte uit de compressoren gebruiken we om cv-water te verwarmen. En ondanks dat onze energiebehoefte in 2020 hierdoor met 9% afnam, was de rekening 22% hoger door de toegenomen ODE.
Wij produceren voornamelijk private label voor supermarkten en sandwichproducenten. Dat maakt dat onze winstmarge laag is, in de orde van grootte van enkele procenten. In 2020 ging er zomaar bijna een kwart van de winstmarge af door de toegenomen ODE. En ja, wij proberen gebruik te maken van subsidies, maar de toegang tot de SDE++ is voor ons kansloos. Het systeem van de SDE++ is erop gericht om voor elke geïnvesteerde euro zoveel mogelijk duurzame energie te krijgen. Dat werkt goed voor de bouw van een nieuwe windmolen, maar niet in het energie efficiënter maken van onze bedrijfsprocessen. We hebben de SDE++ wel gebruikt om zonnepanelen aan te leggen op de daken van onze bakkerij. Met als gevolg een fikse stijging van de brandverzekering wat ons ook nog eens 25% van de winstmarge kostte. Kortom, het investeren in duurzaamheid heeft ons ruim de helft van de marge gekost, geld wat wij niet nogmaals kunnen investeren. En dat kan niet de bedoeling zijn van dit systeem”.