In januari 2014 is het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) gesloten waarin afspraken zijn gemaakt tussen verschillende partijen in de voedingsmiddelenketen om het productaanbod te verbeteren. Het akkoord richtte zich op onder andere de reductie van zout, verzadigd vet en suiker in producten. Bakkerijen hebben hier aan bijgedragen met de flinke zoutreductie in brood en ook met afspraken over zoutverlaging in worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en kaasbroodjes.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht het geschatte effect van deze afspraken. Uit het laatste onderzoek blijkt dat “fabrikanten kleine stappen hebben gezet om producten minder zout en suiker te laten bevatten, maar dat consumenten er nog steeds (te) veel van binnenkrijgen.” In de evaluatie benoemt het RIVM ook dat er veel inspanningen zijn geleverd om het productaanbod te verbeteren. Het volledige rapport van RIVM vindt u hier.
In de media wordt aangehaald dat consumenten nog steeds te veel zout en zoet binnen krijgen. Afspraken tussen de overheid en de voedingsmiddelenindustrie om levensmiddelen gezonder te maken hebben weinig effect bewerkstelligd. Toch krijgen Nederlanders door verbeterde producten gemiddeld per dag 0,5 gram minder zout binnen. Voor suiker is dit 7,5 gram. Resultaten waarvoor men het voedingspatroon niet voor heeft aangepast.
In NRC berichtgeving wordt speciaal verwezen naar brood. “De meeste winst voor zout is behaald bij brood, daar eten mensen relatief veel van – de minste bij ontbijtgranen”. Het NBC zal de komende tijd in haar berichtgeving (waaronder social media) aan het onderwerp zout, en de rol van brood hierin, extra aandacht schenken.
Edith van Peij