Interessepeiling Dashboard Duurzaam Verpakken

In Nederland hebben we de wet Essentiële eisen. Deze Essentiële Eisen schrijven voor dat de milieu-impact van een verpakking minimaal moet zijn, en dit moeten producenten kunnen onderbouwen d.m.v. productdossiers. Deze wet bestaat al sinds 1994, maar er werd tot voor kort zeer beperkt op gehandhaafd. Veel bedrijven realiseerden zich niet dat ze aan deze wet moeten voldoen.

Wat betekent dit voor ons?

Met de opkomst van de nieuwe PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) is dit onderwerp weer meer onder de aandacht gekomen, en intensiveert de ILT de handhaving hierop. Onder druk van de ILT zijn retailers nu aan de slag om dossiers Essentiële Eisen vast te leggen. We merken dat dossiers nu opgevraagd worden bij leveranciers (van huismerken), waaronder leden van de NVB.

Voorstel voor een gezamenlijke aanpak

Het KIDV creëert tools om bedrijven te ondersteunen bij het verduurzamen van hun verpakkingen, zoals de KIDV-Recyclechecks. Recent heeft het KIDV een nieuwe tool gelanceerd voor brancheorganisaties, die hen helpt bij het opstellen van Essentiële Eisen dossiers. De Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) loopt voorop en heeft samen met het KIDV het Dashboard Duurzame Verpakkingen gebouwd. Deze tool helpt bedrijven om in brancheverband te voldoen aan de wet en aan te sluiten bij huidige en toekomstige verzoeken van retailers.

Zie je een meerwaarde om dit dashboard ook voor bakkerijen in te richten?

Deze vraag is al voorgelegd aan NVB netwerkgroep verpakkingen en zij zijn er voorstander van. Met bericht inventariseren we of er bredere interesse is. Op basis van de terugkoppeling beslist NVB of ze de investering wil doen. Alvast bedankt voor je reactie aan kennis@nedverbak.nl, uiterlijk 20 september.

Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl