Het onderzoeksproject “Well on Wheat?” (2017 – 2022) had als doel antwoorden te vinden op vragen en beweringen rond ongezonde kenmerken van tarwe. De resultaten zijn inmiddels gepubliceerd, zie nieuwbericht in deze link.
Onderzoekers Fred Brouns en Daisy Jonkers van Maastricht University hebben een interessante reeks artikelen op Bakkerswereld gepubliceerd. In 4 delen gaan zij nader in op klachten en oorzaken van tarwe-allergie en glutengevoeligheid, mechanismen en de rol van graancomponenten daarbij. Ze behandelen op een toegankelijke manier de uitkomsten van het wetenschappelijke onderzoeksprogramma Well on Wheat.
- In de eerste aflevering zijn de achtergronden van het Well on Wheat?-project en de door gluten veroorzaakte aandoening coeliakie toegelicht.
- In het tweede artikel beschreven ze tarwe-allergie en gluten-gevoeligheid.
- Deel 3 ging in op de verschillen in (oer)granen in relatie tot darmgezondheid.
- Deel 4: Inhoudsstoffen van granen en brood bepalen effect op gezondheid
Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl