De Nederlandse ambachtseconomie moet tot 2025 op zoek naar 485.000 nieuwe vakmensen. Dat komt door groei van de sector en omdat veel ambachtsmensen uitstromen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Ambachtseconomie (Cv AE).
Naast de algemene behoefte aan nieuwe instroom in het ambacht, is het broodvak ook in beweging. De media zorgt met programma’s als Brood of Heel Holland bakt dat het vak in een positief daglicht wordt gezet en mensen meer kennis ontwikkelen over het bakkersvak. Daarnaast ontstaat er een steeds meer kritische consument door reportages over zout, volkoren of broodverbetermiddelen.
Het zorgt ervoor dat de consument steeds kritischer kijkt naar gezonde voedingsmiddelen en de herkomst van grondstoffen en daarover steeds diepgaander vragen stelt. De consument is bereid om meer te betalen voor een kwaliteitsproduct, maar dan moet dit het wel onderscheidend zijn in kwaliteit. De bakker is nu aan zet om vaktechnisch een goed product neer te zetten en de klant van de juiste kennis te voorzien. Echter wordt daarin nog vaak de grondstoffenleverancier gevolgd en is kennis niet onafhankelijk van product.
Binnen het vak tot brood en/ of banketbakker wordt een breed scala aan opleidingen verzorgd. Voor de broodbakker is tevens vraag naar beter opgeleide mensen en een hoger niveau van vakmanschap, maar een geschikte opleiding is er nog niet. Door de veranderingen binnen de branche en het huidige opleidingsaanbod zien de scholen en de NBOV het als een prachtige kans voor de student om zich te ontwikkelen tot een Boulanger niveau vier met bijbehorende verdieping en specialisatie.
Om een nieuwe opleiding (kwalificatiedossier) te kunnen ontwikkelen moet om te beginnen aan twee voorwaarden worden voldaan:
– Beantwoorden van de vraag of er voldoende onderscheid is in de bestaande vakopleidingen, waaronder zelfstandig werkend broodbakker, niveau 3 én de voorgenomen nieuwe opleiding Boulanger, niveau 4.
– Arbeidsmarktrelevantieonderzoek: Zijn er voldoende banen voor de studenten die deze nieuwe opleiding zouden volgen en afronden?
Voor zowel de inhoud van de opleiding als de vraag naar deze vakmensen wordt uw mening gevraagd in onderstaande digitale enquête:
Uw mening wordt zeer op prijs gesteld. Doet u mee? De vragenlijst staat 2 weken online.
Wim Kannegieter