Brood goed en gezond

De broodconsumptie in Nederland is na een aantal jaren van daling (over de periode 2014-2017 gemiddeld met 3% per jaar) in 2018 stabiel gebleven. Per persoon eten we per jaar een ruime 53 kg aan brood- en banketproducten (2018 Bron: GfK/NBC).

Brood wordt op verschillende momenten van de dag gegeten. Weliswaar zijn dé traditionele broodmomenten nog steeds het ontbijt en de lunch. Maar brood heeft zich inmiddels een weg gebaand naar andere tijdstippen op de dag. Tussendoor wordt steeds vaker een boterham of een broodje gegeten om de trek te stillen. Brood is namelijk ook bijzonder geschikt als tussendoortje. Het is gemakkelijk te verkrijgen en eenvoudig te bereiden, het bevat veel minder calorieën dan andere zoete of vette tussendoortjes en brood ‘vult’ lekker. Aangezien we nog lang niet aan de (door het Voedingscentrum) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komen, is brood de ideale basis voor een tussendoortje.

Ook wordt brood inmiddels op verschillende plaatsen genuttigd. ’s Ochtends aan de eettafel, ’s middags langs de autosnelweg of achter de computer en ’s avonds in het restaurant. Brood wordt in toenemende mate bij de warme maaltijd gebruikt. Daarmee volgen wij de gewoonten van andere culturen. Brood past traditiegetrouw ook goed op de koffietafel of bij een gezellige high tea. Tenslotte doet brood het uitstekend bij de borrel, of dat nu in de namiddag of ‘s avond is. Dat betekent dus dat je op elk moment van de dag brood kunt eten. En voor elk broodmoment is er wel een geschikte broodsoort voorhanden.

Met andere woorden….er is altijd wel een moment van de dag om brood te eten. En dat is maar goed ook want brood is een zéér gezonde etenswaar.

Voor ons brood gaan we overigens steeds vaker naar de supermarkt. Inmiddels 85% van de broodomzet komt uit het supermarktkanaal. Gemak (one stop shopping), kwaliteit en de introductie van hoogwaardige broodconcepten zijn de belangrijkste oorzaken voor deze ontwikkeling. En dat percentage is nog altijd groeiend want brood uit de supermarkt wordt onder de beste hygiënische omstandigheden en met veel vakmanschap in grootschalige bakkerijen gemaakt. Daarnaast is er vanuit de verschillende supermarktformules steeds meer aandacht voor brood. Vaak hebben de supermarktformules brood omarmt als één van hun belangrijkste productcategorieën. En dat is ook logisch want brood is gewoon supergezond.

Vanuit supermarktperspectief gezien is dat ook logisch omdat de consument nog vaak meerdere keren per week naar de winkel gaan. Maar dagvers brood wordt al lang niet meer dagelijks gekocht. En steeds vaker worden juist meerdere broden tijdens het doen van de grote boodschappen meegenomen. Door de weeks wordt vaak grootbrood zoals volkoren of meergranen gegeten, maar in het weekend genieten consumenten juist van de luxe broodsoorten (vloerbroden) of wordt luxe met gemak gecombineerd (zelf kleinbrood afbakken). Consumenten kopen dus naar het weekend toe duidelijk andere producten.

Naast de veranderingen in het aankoopgedrag is er binnen brood ook een toenemende aandacht voor gezondheid. En natuurlijk! Brood is van nature gezond! Een belangrijke bron van vezels! De gezondere broodsoorten als volkoren en meergranen worden steeds meer gekocht. Binnen klein brood is wit nog de grootste soort, maar groeit ook in dat segment het aanbod en de afzet van meergranen en meerzaden soorten.

Wist u overigens dat Nederlanders het liefste volkorenbrood eten? Driekwart van de bevolking verkiest deze soort boven witbrood. Zo blijk uit onderzoek uit 2012 van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen. Volkorenbrood krijg met het oog op gezondheid met een 8,5 het hoogste rapportcijfer van de consument. Dat cijfer ligt ook hoger dan muesli (5,7), ontbijtkoek (5,0), beschuit (4,8) en drinkontbijt (3,8). 

Brood behoort namelijk tot de basisvoedingsmiddelen. Het Voedingscentrum heeft voor het samenstellen van een gezonde voeding, de Schijf van Vijf ontwikkeld.

 
                                                                        

De vijf vakken laten zien met wat voor een producten iemand zijn lichaam gezond kan houden. Brood heeft een vooraanstaande plaats in één van deze vakken. Dit vak omvat naast brood ook ontbijtgranen, aardappelen, peulvruchten en graanproducten zoals rijst, pasta en couscous. Deze voedingsmiddelen leveren relatief weinig calorieën en helpen om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer.

Het voedingscentrum heeft een factsheet opgesteld over de Schijf van Vijf. Klik  op deze link om dat factsheet te openen.

Meer informatie over brood is ook te vinden op de bakkerijwiki van het Nederlands Bakkerij Museum in Hattem (Overijssel).

Kortom: Brood is super gezond en lekker. Brood is om te genieten.