Nieuws

Broodbranche koploper in zoutverlaging

De consument heeft geen idee van zijn eigen zoutconsumptie. Slechts 30 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze veel of te veel zout eten, in een onderzoek van Trendbox en Food for Food. Dit komt totaal niet overeen met de statistieken over de werkelijke zoutconsumptie, waaruit blijkt dat we te veel zout eten.

Lees verder »

Voedselprijzen monitor

Algemeen

Enige tijd geleden heeft de Tweede Kamer meer inzicht gevraagd in de ontwikkeling van prijzen in de voedselketen. Dit heeft, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken,
geleid tot de huidige monitor. Aan de hand van beschikbare prijsinformatie van agrarische grondstoffen (van het LEI Wageningen UR) en de producentenprijsindices en consumentenprijsindices (van het CBS) wordt een transparant beeld gegeven van de ontwikkeling van prijzen door de voedselproductieketen heen: op het niveau van het primaire agrarische bedrijf, de verwerking en de consument.

Lees verder »

Geen mensenhaar in brood

In de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde van donderdag 6 februari wordt geïnsinueerd dat er mensenhaar in brood verwerkt is. Zo verschenen er vanochtend diverse krantenberichten vooruitlopend op de uitzending. Het betreft hier het gebruik van L-cysteïne (E920) en de afkomst daarvan. De Keuringsdienst van Waarde zegt bewijs te hebben dat enkele Chinese fabrikanten verzwijgen dat het van mensenharen gemaakt is.

Lees verder »

Marktcijfers brood ontwikkeling 2013

Zoals elk jaar heeft het NBC ism het GfK en het Productschap (dit jaar voor de laatste keer) cijfers opgesteld over de marktverhoudingen en ontwikkeling van de broodconsumptie over 2013. Hierin is ook de verhouding industrie/ambacht in waarde en omvang meegenomen.

Lees verder »