![](https://www.nedverbak.nl/uploads/2019/04/zonnepanelen.jpg)
Mogelijkheden energietransitie
Op dit moment zijn meerdere bakkerijen bezig met het inventariseren van mogelijkheden om te komen tot een goede invulling van de energietransitie. Onderstaand een aantal mogelijkheden om dit in te vullen.
Op dit moment zijn meerdere bakkerijen bezig met het inventariseren van mogelijkheden om te komen tot een goede invulling van de energietransitie. Onderstaand een aantal mogelijkheden om dit in te vullen.
Brexit of niet? Het tweejaarlijkse AIBI congres zal volgend jaar in Manchester (Groot-Brittannië) worden gehouden. Nadere informatie over het congres is te vinden op de speciale website die voor dit congres is aangemaakt. Daar kan ook reeds worden ingeschreven voor het congres.
Om fysieke belasting voor medewerkers in de Industriële bakkerij te verminderen zijn trainingen opgezet voor zowel leidinggevenden als medewerkers. Deze traingen worden in de eigen bakkerij gegeven en de kosten via het Sociaal Fonds voor 100% vergoed (m.u.v. verletkosten). Inmiddels zijn reeds veel medewerkers getraind. Dat is een goede zaak. Maar om jarenlang ingesleten verkeerde gewoontes te vervangen door juiste tiltechnieken etc is herhaling noodzakelijk.
Op dit moment wordt opleiding steeds belangrijker als element om de huidige personeelskrapte het hoofd te bieden. Door opleiding en training kunt u collega’s langer en gemotiveerder in dienst houden. Een belangrijke partij in de bakkerijbranche op het gebied van opleidingen is natuurlijk de NBA. Inmiddels heeft de NBA een groot aantal opleidingen op het gebied van operations, procestechniek en vakkennis in haar portefeuille. Ook voor de industrie. Een totaal overzicht van het NBA trainingsaanbod is te vinden op de website van de NBA.
Wim Kannegieter
w.kannegieter@nedverbak.nl
Naar schatting 35.000 Nederlandse bedrijven doen zaken met het Verenigd Koninkrijk (VK), maar hebben geen enkele ervaring met douaneprocedures. Na de Brexit op 29 maart verandert dit en wordt het VK een zogeheten ‘derde land’. Om het voor deze groep ondernemers makkelijker te maken, heeft de Nederlandse Douane een eenvoudig stappenplan gemaakt met waar ondernemers aan moeten denken en de doorlooptijden die daarvoor staan bij de douane. Een goede voorbereiding kost enkele maanden.
Tachtig procent van het energieverbruik komt voor rekening van zakelijke verbruikers. Binnen de procesindustrie en daarmee ook de voedingsindustrie blijkt een enorme potentie aan energiebesparingen. Toch blijft de aandacht achter, zo blijkt uit de gepubliceerde whitepaper ‘Hoe hoog staat u op de prestatieladder?’ van ir. Siert Wiersema, adjunct directeur Aerzen Nederland. De eerste 10% is gemakkelijk realiseerbaar, terwijl de investeringen snel zijn terugverdiend. Wat is de impact op de klimaatdoelstellingen? Hoe luidt de beste aanpak en waar liggen de kansen voor een energie-efficiënte fabriek?
Het Afvalfonds Verpakkingen publiceerde onlangs de tarieven van de Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen voor 2019. Het volgende is voor u van toepassing:
De WW- en WGA-uitkeringen zijn aangepast. Wat betekent dit voor werknemers en werkgevers? Wordt een werknemer na 1 januari 2016 werkloos of langdurig ziek en werkt hij/zij langer dan 10 jaar? Dan is de duur van WW- of WGA-uitkering verkort. Dit heeft mogelijk financiële gevolgen, doordat de werknemer minder lang een WW- of WGA-uitkering ontvangt. Om dit op te vangen is de PAWW ontwikkeld door de sociale partners: de Private aanvulling WW en WGA.
Waar de helft van de Nederlandse consumenten zich bewust is van de impact van alledaagse producten op het klimaat, laat slechts een klein deel van hen zich hierdoor leiden bij hun aankopen in de supermarkt. Dit blijkt uit onderzoek van Climate Neutral Groep en onderzoeksbureau Motivaction.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 15 oktober 2018 besloten de qua tekst gemoderniseerde cao-artikelen van de CAO Bakkersbedrijf die loopt van 01-10-2016 t/m 31-03-2019 per 19 oktober 2018 algemeen verbindend te verklaren. Deze tekst, die ook bindend is voor ongeorganiseerde werkgevers, is te raadplegen via onderstaande link:
Energietransitie is inmiddels een bekend woord. Ook de bakkerijsector heeft een uitdaging om in 2030 de CO2 uitstoot met 49-50% te verlagen ten opzichte van 1990. Tot op heden is dat slechts 13% van gerealiseerd. Er liggen dus nog volop uitdagingen. In zijn maandelijkse column gaat NVB directeur Wim Kannegieter nader op deze uitdaging in.
Een bijzondere gebeurtenis in Averhorn. Jan Braas is 60 jaar werkzaam bij Bakkerij Pater in Averhorn. Reden voor Bakkerswereld om hier uitgebreid aandacht aan te schenken.