Nieuws

Leden nieuws

Stand van zaken Sectorhuis

In de najaars ALV hebben de aanwezige leden een korte update gekregen van de stand van zaken m.b.t. het Brood en Bankethuis. Sinds dat moment zijn er door het bestuur een aantal stappen genomen die vermeldenswaard zijn.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Stand van zaken voorbereidingen cao onderhandelingen

In het najaar hebben de eerste voorbereidende gesprekken plaatsgevonden met sociale partners over een nieuwe cao. De looptijd van de huidige cao reikt immers tot en met Q1 2019.
De vakorganisaties CNV en FNV zijn gelijkgestemd t.a.v. een proces naar een nieuwe cao.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid

De Tweede en Eerste Kamer hebben deze zomer ingestemd met het wetsvoorstel dat werkgevers recht geeft op compensatie van de transitievergoeding bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid. Hoewel de wet nog moet worden gepubliceerd in de Staatscourant, kunnen werkgevers waarschijnlijk per 1 april 2020 een compensatie aanvragen. Ze krijgen hiermee definitief het geld van de transitievergoeding terug die zij na twee jaar ziekte aan een werknemer moeten betalen.

Lees verder »
Leden nieuws

Wijzigingen transitievergoeding 2019

De hoogte van de maximale transitievergoeding wordt per 1 januari 2019 weer aangepast aan de ontwikkeling van de contractlonen, zoals deze voor het betrokken jaar is geraamd. Het maximum voor de transitievergoeding bedraagt komend jaar € 81.000. Als werkgever betaalt u deze vergoeding als een dienstverband minstens twee jaar heeft geduurd en op uw initiatief eindigt.

Lees verder »
Leden nieuws

AWVN Checklist Duurzame inzetbaarheid

De AWVN heeft een checklist duurzame inzetbaarheid opgesteld. Met deze checklist kunt u meer uit uw duurzaamheidsbudget halen. Eén op de drie Nederlandse werknemers heeft de beschikking over een eigen keuzebudget. Steeds meer bedrijfstakken maken in hun cao een of meerdere afspraken over duurzame inzetbaarheid. Zo ook de bakkerijbranche De vraag is echter, werkt zo’n afspraak? Gaan medewerkers er daadwerkelijk mee aan de slag, of kan het beter? AWVN heeft een checklist van 11 punten gemaakt mét handige tips om uw organisatie snel op weg te helpen.

Lees verder »
Leden nieuws

IMVO Convenant Voedingsmiddelen

FNLI heeft afgelopen zomer het IMVO Convenant Voedingsmiddelen en de daarin geformuleerde ambities rondom Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) ondertekend. Binnen vijf jaar moeten de FNLI leden aan IMVO-risicomanagement doen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over het, samen met bedrijven, uitvoeren van concrete projecten voor verduurzaming van de sector.

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen en oproep

Afgelopen periode heeft FNLI de volgende nieuwsberichten uitgebracht:

  • Toekomst Brexit-deal onzeker, goede voorbereiding vereist in alle scenario’s | Flits 55
  • Einde klimaatonderhandelingen in zicht, oordeel FNLI gevraagd in Q1 2019 | Flits 56
  • Uitvoering Preventieakkoord: start discussie voedselkeuzelogo | Flits 57
Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

2019 – Nederland gaat veranderen

Op 20 december wordt het Klimaatakkoord fase 2 aan de Regering aangeboden. De voornemens die in dat Klimaatakkoord staan geformuleerd zullen zeker ook fundamentele consequenties hebben voor de bakkerijsector.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Bakkerij gebruikt fors minder zout

In de december editie van Bakkerswereld is het interview gepubliceerd dat NVB kennisspecialist Edith van Peij met dat blad heeft gehad over de uitkomsten van de 10e Zoutmonitoring die in opdracht van de NVB door het NBC is uitgevoerd.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring

In opdracht van het NVB Bestuur heeft NBC de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uitgevoerd. Conclusie van de monitoring is dat de gehele sector (industrie en ambacht) met een gewogen gemiddelde van 1,64% zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en brood. Er is een groot verschil tussen het gemiddelde zoutgehalte op droge stof in brood van industriële (1,61%) en ambachtelijke bakkerijen (1,84%).

Lees verder »
Leden nieuws

Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring – voor leden

In opdracht van het NVB Bestuur heeft NBC de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uitgevoerd. Er zijn 502 broden bemonsterd bij zowel ambachtelijke bakkers, industriële bakkerijen als bij retailbedrijven. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van mei tot en met augustus 2018.

Lees verder »