Interessante publicaties
Graag houden wij u op de hoogte van mogelijk interessante publicaties.
- FNLI handreiking ‘Gevolgen van de toevoegingsmiddelenwetgeving ’
- Factsheet duurzaam eten versie 2017 – Voedingscentrum
Graag houden wij u op de hoogte van mogelijk interessante publicaties.
Flanders’ FOOD (België) start begin 2018 het project ‘CropExplore’ voor: ‘Exploratie van alternatieve gewassen voor het gebruik in voedingstoepassingen’. Vanuit de markt is er een duidelijke trend naar een rijker gebruik aan grondstoffen in dagdagelijkse producten. Voor de industrie betekent dit heel wat mogelijkheden voor productontwikkeling.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kijkt naar de opties om communicatie over kleinere verbeteringen van de productsamenstelling mogelijk maken. Nu mogen volgens de Europese voeding- en gezondheidsclaimwetgeving alleen reducties van 25% voor zout en voor overige 30% op het etiket worden vermeld. Voor bedrijven kan het bijvoorbeeld bij afspraken binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling een extra mogelijkheid geven tot consumentencommunicatie op het etiket.
De laatste tijd staat brood weer volop in de schijnwerpers. Een nieuw onderzoek beweerde dat de ene persoon anders reageert op wit- of volkorenbrood dan de ander. Hoe dit precies zit, leest in u de reactie van het NBC op dit onderzoek. Nu.nl publiceerde het artikel ‘Feit of fabel: de grootste (on)zin over brood’. Dat maakt korte metten met een aantal mythes over brood en zet de feiten helder op een rij.
Deze website (www.nederlandvoedselland.nl ) is door de FNLI gelanceerd en geeft de mogelijkheid om een open dialoog over voedsel en voedselproductie te houden. De site wordt door een onafhankelijke redactie beheert en bestaat inmiddels een jaar. In die tijd is al een groot aantal onderwerpen de revue gepasseerd. In de komende tijd wordt er aandacht geschonken aan brood. Vanuit diverse invalshoeken zullen bijdrages verschijnen over onder andere zoutreductie, de Warenwet, het etiket, brooddefinities en een fotoreportage over een industriële bakkerij. Consumenten en instanties kunnen op deze bijdrages reageren.
Op 19 september organiseert Rademaker uit Culemborg een seminar over gezondheid in de bakkerij. Bijgaand treft u de uitnodiging hiervoor aan. Als eindverantwoordelijke voor een (of meerdere) bakkerij(en) wordt u hier van ganser harte door Rademaker voor uitgenodigd.
De bakkerijbranche kent een bedrijfstakpensioenfonds. In het bestuur van dat pensioenfonds hebben ook twee bestuursleden zitting namens de NVB. Daarnaast zijn er ook plaatsvervangende bestuursleden. De NVB heeft op dit moment een vacature voor een plaatsvervangend bestuurslid.
Tijdens een zeer goed bezochte workshop over de nieuwe ARBO wet ging AWVN jurist Jan Mathies in op de nieuwe elementen in de ARBO wet die per 1 juli ingaat. De kernelementen daarin waren de gewijzigde rol van de preventiemedewerker, de ARBO-arts c.q. ARBO-dienst en de nieuwe bepalingen m.b.t. een second opinion mogelijkheid voor werknemers.
In de laatste vergadering voor de zomerperiode heeft het bestuur zeer uitgebreid stilgestaan bij de stand van zaken rond de cao onderhandelingen en de te nemen vervolgstappen. Op de belangrijkste onderdelen is een standpunt bepaald en kunnen vervolgstappen worden ondernomen. De eerste stap hierin is om samen met de NBOV op een lijn te komen.
Flits 43 – FNLI publiceert jaaroverzicht 2016
Flits 44 – Reminder U kunt zich nog opgeven voor FutureProef!
Flits 45 – Extra impuls voor uitvoering brancheplan verduurzaming verpakkingen
Flits 46 – Update ontwikkeling Voedingsapp EtiketWijzer Voedingscentrum
Flits 47 – Informatiebijeenkomst 29 juni over voedingsmiddelenreclame op sociale media
Flits 49 – Terugblik themadag voedselcontactmaterialen 11 mei
Flits 50 – Geef uw product op voor de FNLI Treasurebox!
Flits 51 – Sessie kennisuitwisseling met NVWA over optimaliseren afgifte verklaringen
Flits 52 – Is uw productie afdoende beschermd tegen cybercriminaliteit
FNLI Nieuwsbrief 5
– Frits Muskiet – Het gaat niet om het zout in de pap, maar op de pap.
Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl
De 6de international Whole Grain Summit (volkorengraan congres) wordt gehouden op 13 tot en met 15 november 2017, in Wenen. Healthgrain Forum organiseert samen met de internationale federatie voor graanwetenschap en technologie en de Universiteit van Minnesota, dit internationale congres over de wetenschappelijke, markt, procestechnologische en voedingskundige ontwikkelingen van volkoren granen.