Nieuws

Leden nieuws

Her-evaluatie additieven (waaronder E200, E202 en E203)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft opinies afgegeven over verschillende additieven in het kader van een her-evaluatie. De Europese Commissie (EC) wil van producenten (en gebruikers) weten of zij het gebruik van bepaalde additieven willen continueren en of zij toxicologisch studiemateriaal kunnen overleggen. Deze vraag staat onder meer uit voor E200, E202 en E203 welke op dit moment met een tijdelijke ADI van 3 mg (was 25 mg) zijn toegestaan in voorverpakt gesneden brood, roggebrood, gedeeltelijk gebakken voorverpakte bakkerijproducten en brood met verlaagde energetische waarde. 

Lees verder »

Mogelijke klachten tarwebrood onderzocht

Goed wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor veel genoemde klachten die mensen – zonder gediagnosticeerde coeliakie en tarweallergie – rapporteren na het eten van tarwebrood. Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht is initiatiefnemer van een studie waarin het hele proces, van het telen van verschillende varianten van tarwe tot en met het effect van brood in mensen met prikkelbare darmsyndroom, wordt onderzocht. Onder meer Wageningen Universiteit en het Nederlands Bakkerij Centrum  participeren in dit onderzoek. 

Lees verder »
Product en Proces

NVB Workshop FLOURplus op 19 januari 2017

Bent u – net als 85% van de ondervraagde Europese bakkerijen – van mening dat variatie in de kwaliteit van tarwemeel een punt van zorg is in uw bakkerij? Dan nodigt de NVB u graag uit voor de workshop FLOURplus. 

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Uitbreiding Kraamverlof per 1 januari 2019

Minister Asscher heeft afgelopen vrijdag, 25 november, het voorstel tot uitbreiding van het (betaald) kraamverlof naar de Tweede Kamer gezonden. Het wetsvoorstel moet er voor zorgen dat vijf dagen kraamverlof voor partners het uitgangspunt wordt en er geen financiële belemmeringen zijn om dit verlof op te nemen.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Europees onderzoek naar broodconsumptie

Afgelopen november presenteerde de ‘Bread Initiative’ – een samenwerkingsverband van molenaars, grondstofleveranciers en bakkers een onderzoek naar broodconsumptie, uitgevoerd door GIRA. De presentatie werd bijgewoond door verschillende leden van het Europees Parlement en leden van de Europese Commissie. 

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

ING rapport – Vergrijzing als kans

Het aandeel ouderen in de Nederlandse samenleving neemt toe. In 2030 is bijna een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Niet alleen zijn er steeds meer ouderen. Ze zijn gemiddeld ook welvarender, vitaler en ze leven langer. Naast de huidige 65-plussers, die steeds langer zelfstandig thuis wonen, stroomt ook een nieuwe generatie in. Deze ‘nieuwe ouderen’ richten zich meer op genieten, beleven en ontwikkelen. Zij zullen hiervoor naar verwachting meer van hun spaargeld aanspreken.

Lees verder »
Leden nieuws

Diverse marktrapportages en gegevens

De afgelopen maand zijn een aantal rapporten verschenen over de ontwikkeling van de broodconsumptie in Nederland en de economische ontwikkeling in Europa. Deze rapporten zijn afkomstig van FoodDrinkEurope en Mintel.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Risico-Inventarisatie en Evaluatie Industriële Bakkerij

In het derde kwartaal van 2016 is de ARBOcatalogus Industriële Bakkerij gereed gekomen. Deze catalogus kunt u vinden op www.arbobakkerij.nl. In het verlengde hiervan hebben vakorganisaties (FNV en CNV) i.s.m. de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) een RI&E instrument voor de Industriële Bakkerij opgesteld. Het RI&E instrument is er voor alle Industriële Bakkerijen in Nederland. 

Lees verder »