Nieuws

Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:

  • Flits 71 – Uitnodiging voor sessie Succesvol(ler) op de Duitse Foodmarkt
  • Flits 73 – 28 foodbedrijven openen deuren voor scholieren met FutureProef
  • Flits 76 – Monitor Verpakkingen bedrijfsleven op koers naar circulaire verpakkingsketen
  • Flits 77 – Lancering dialoogplatform Nederland Voedselland
  • Flits 78 – Ondersteuning verduurzamingsprojecten voor FNLI-leden
  • Flits 81 – Lancering netwerk MeatNL voor verduurzaming vlees
  • Flits 82 – FNLI voorbereiding belastingen op ingrediënten en producten ad-hocgroep TAKS
Lees verder »

Herziene zoutgehaltes van brood in NEVO

Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) is geactualiseerd. De gegevens in NEVO vormen een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of onderzoek. Het gewogen gemiddelde natrium/zoutgehalte in brood is aangepast conform de zoutmonitoring die in opdracht van NVB in het voorjaar van 2016 is uitgevoerd.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

RIVM rapport inzake zout-, jodium- en kaliuminname

Het RIVM heeft recent haar rapport gepubliceerd over de dagelijkse zout, jodium en kalium inname onder volwassenen in Doetinchem in 2006 versus 2015. Het onderzoek is gebaseerd op urinemetingen. De resultaten laten zien dat de zout (natrium) en kaliuminname van volwassenen tussen 2006 en 2015 gelijk is gebleven. De jodiuminname van volwassenen is tussen 2006 en 2015 met 33% bij vrouwen en 37% bij mannen afgenomen. Het risico op een tekort van jodium blijft echter klein, aldus het RIVM.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Position papers NVB inzake broodaanduidingen en criteria

NVB vindt het van belang om specifieke Nederlandse broodsoorten eenduidig te definiëren, voor optimale transparantie richting de consument. Waarbij de bakkerijleden van NVB diezelfde consument binnen de criteria lekker en voedzaam brood kunnen bieden. Voor het creëren van eenduidigheid binnen de bakkerijsector is NVB voorstander van vastlegging van aanduidingen en criteria inzake meel en brood, in het Warenwetbesluit Meel en brood, dit om de kans op miscommunicatie kleiner te maken.

Lees verder »
Leden nieuws

Trainingen Fysieke Arbeid

Reeds eerder is gemeld dat het mogelijk is voor bedrijven om trainingen Fysieke Arbeid te houden met 100% subsidie vanuit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Hiervoor is een speciale regeling ontwikkeld die te vinden is op de website van het Sociaal Fonds.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Aanvraag EU subsidie 2017-2019 t.b.v. imagocampagne Brood

Eerder dit jaar is er een aanvraag verstuurd naar de EU voor een subsidie t.b.v. een NL/B imagocampagne voor brood voor de periode 2017-2019. Deze aanvraag werd door zowel Belgische als Nederlandse brancheorganisaties breed ondersteund.

De uitslag m.b.t. de aanvraag voor subsidie is inmiddels binnen. Deze is helaas negatief. Dus dat houdt in dat er geen gelden vrijkomen vanuit Brussel voor een imagocampagne over Brood voor de periode 2017-2019. Het bestuur van de NVB heeft besloten dat de gelabelde bijdrage voor een dergelijke campagne blijven staan t.b.v. een eventuele nieuwe aanvraag voor de periode 2018-2020.

Lees verder »
Leden nieuws

Verslag bestuursvergadering NVB oktober 2016

In de oktobervergadering van het bestuur van de NVB is de najaars ALV voorbereid. De begroting en de contributie voor 2017 zijn in concept geaccordeerd door het bestuur. Datzelfde geldt voor de bestuurssamenstelling en de samenstelling van de commissies/werkgroepen.

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:

  • Flits 60 – Minerale oliën FNLI verbaasd over maatregelen retail; bedrijven-toolkit in ontwikkeling
  • Flits 61 – Recente ontwikkelingen oneerlijke handelspraktijken
  • Flits 62 – Illegaal gebruik kleurstof in import uit Mexico gesignaleerd
  • Flits 63 – FNLI ondersteunt petitie voor structureel voedselonderwijs
  • Flits 64 – FNLI legt klacht neer over handelwijze Ahold Delhaize bij Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken
  • Flits 67 – Reactie FNLI op Rijksbreed programma Circulaire Economie
  • Flits 68 – FNLI onderbouwt klacht tegen Ahold Delhaize
  • Flits 69 – Herinnering Workshop voedselfraude tool SSAFE 3 oktober door FNLI PwC
Lees verder »
Leden nieuws

Update enzymen

Tijdens de Technische Commissie vergadering van AIBI, 13 september jl., presenteerde Fedima (Europese brancheorganisatie voor producenten van bakkerijgrondstoffen) de status rondom voedingsenzymen.

Lees verder »
Product en Proces

Nieuwe Europese handleiding toepassing HACCP principes

De Europese Commissie heeft een nieuwe handleiding gepubliceerd, waarin staat hoe bedrijven de principes van HACCP in hun voedselveiligheidssystemen dienen toe te passen. Bedrijven zijn verplicht een HACCP-analyse uit te voeren voor hun productie, zoals is vastgelegd in de Europese wetgeving voor hygiënisch produceren (EU Verordening 852/2004 ). Deze handleiding heeft als doel de invoering van de EU-voorschriften voor basisvoorwaardenprogramma’s en op HACCP gebaseerde procedures in het kader van een Food Safety Management System bij bedrijven te bevorderen.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Private kwaliteitsschema’s erkend door NVWA

Recent zijn de kwaliteitsschema’s BRC en IFS in het kader van ketenborging.nl geaccepteerd door de NVWA. Ketenborging.nl is een initiatief van de Taskforce Voedselvertrouwen. In deze Taskforce hebben overheid en bedrijfsleven, in samenspraak met de NVWA, criteria voor private kwaliteitsschema’s opgesteld, die de private borging van de voedselveiligheid en vooral de voedselintegriteit moeten versterken. Transparantie en informatie-uitwisseling vormen een belangrijk onderdeel van deze criteria, om het vertrouwen van consumenten in voedsel te herstellen.

De NVWA toe

Lees verder »