Nieuws

Leden nieuws

Etikettering brood aangepast, meelverbeteraars worden ingrediënten

De Europese Commissie heeft haar interpretatie  aangepast, waardoor bepaalde meelverbeteraars die tot nu toe als proceshulpstoffen werden beschouwd als ingrediënt gedeclareerd moeten (gaan) worden. Het betreft hier geen verandering van de etiketteringswetgeving, maar een andere, herziene interpretatie/uitleg van de regels.

Lees verder »
Leden nieuws

Pilot oneerlijke handelspraktijken

De Tweede Kamer heeft op de laatste dag voor het zomerreces een motie aangenomen waarin de regering verzocht wordt om in 2017 een 1-jarige pilot te houden met een onafhankelijk loket waar ondernemers anoniem hun klachten over oneerlijke handelspraktijken kunnen melden.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Bakkerijsector lanceert campagne ‘Een coole bakker is een schone bakker!’

Uit onderzoek blijkt dat bakkers nog steeds veel meer aan meelstof worden blootgesteld dan gezond is. En dat terwijl dit met enkele maatregelen flink te verlagen is. Daarom start de bakkerijsector een campagne en is er een prijsvraag uitgeschreven om aandacht te vragen voor de ernstige gevolgen van langdurige blootstelling aan meelstof. Tegelijkertijd heeft de sector drie maatregelen verplicht gesteld om grondstofallergie te voorkomen.

Lees verder »
Leden nieuws

Onderzoek Milieubelasting van de voedselproductie in Nederland

Eind juni is er een rapport verschenen van het RIVM over de milieubelasting van de voedselproductie in Nederland. Hierin worden verschillende sectoren van de Nederlandse voedselproductie op diverse onderdelen met elkaar vergeleken. Deze onderdelen zijn: klimaatverandering, landgebruik, waterverbruik, verzuring, vermesting en bodemuitputting.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Voorlichtingsbijeenkomst Energiebesparing en het Klimaatakkoord

Graag nodigen wij u uit voor een gecombineerde NVB/VBZ bijeenkomst in het kader van energiebesparing. In 2015 is het Klimaatakkoord getekend door bijna 200 landen. Daar heeft men zich tot doel gesteld om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden. Gestreefd wordt naar 1,5 graad. Hiervoor is het nodig om tegen 2050 CO2 neutraal te zijn. 

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

EED audit en lijst erkende maatregelen Bakkerijsector

Medio Juli 2016 heeft EZ & RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een brief  verstuurd naar de ruim 5.000 grote ondernemingen, die volgens RVO-gegevens binnenkort een EED-energieaudit moeten uitvoeren. In de brief wordt o.a. uitgelegd vanaf welke omvang een bedrijf een EED-audit moet uitvoeren, wat een EED-audit inhoudt en wanneer bedrijven een (gedeeltelijke) vrijstelling kunnen krijgen.

Lees verder »
Leden nieuws

Zevende landelijke zoutmonitoring in brood uitgevoerd

In opdracht van het NVB Bestuur heeft NBC de zevende landelijke zoutmonitoring in brood uitgevoerd. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van februari tot en met mei 2016, waarna in tijdens de NVB ALV in mei de resultaten zijn gepresenteerd. Conclusie van de monitor is dat de gehele sector (industrie en ambacht) met een gewogen gemiddelde van 1,73% NaCL op droge stof voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en brood.

Lees verder »
Leden nieuws

Analyse zoutonderzoek The Lancet

In het wetenschappelijke tijdschrijft The Lancet is een artikel gepubliceerd waarin geconcludeerd werd dat een hoge zoutinname de kans op hart- en vaatziekten en overlijden bij mensen met een gezonden bloeddruk niet verhoogt. Bij de ALV van de NVB is dit onderzoek al kort ter sprake gekomen bij bespreking van de resultaten het zoutmonitoringsonderzoek. De resultaten van het onderzoek in The Lancet staan haaks op de huidige voedingsadviezen die stellen dat de zoutinname juist verminderd moet worden. Diverse organisaties en wetenschappers hebben hun kritiek geuit bijvoorbeeld op de methodiek van het onderzoek. Hoeveelheid zout verlagen in voedingsmiddelen blijft wat betreft de NVB een aandachtspunt mede omdat de huidige adviezen gebaseerd zijn op algemeen wetenschappelijk bewijs.

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:
• Flits 41 – Jaarverslag NVWA 2015: eerste resultaten verbeterd toezicht
• Flits 43 – Terugblik op FNLI-bestuursvergadering 3 juni 2016
• Flits 45 – Klacht tegen Lidl: Reclame Code Commissie stelt FNLI in gelijk in hoger beroep

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl

Lees verder »
Leden nieuws

Normen gewasbeschermingsmiddelen bij krenten/rozijnen

De Europese Commissie heeft in Verordening 2016/60 de normen (Maximale Residue Limieten ofwel MRL’s) voor residuen van het gewasbeschermingsmiddel Chlorpurifos in bepaalde gewassen verlaagd. Deze lagere MRL’s gelden vanaf 10 augustus 2016 voor diverse gewassen. 

Lees verder »