Nieuws

Voeding en Gezondheid

NVB is en blijft actief in zoutreductie

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) onderschrijft het gezondheidsbelang van reductie van zout in levensmiddelen in het algemeen en in het brood in het bijzonder. Brood is de enige productcategorie waarvoor een maximumgehalte aan zout in de wetgeving is vastgelegd. Deze wettelijke norm is ontstaan op verzoek van de broodsector zelf om de onbesproken positie van brood als gezond basisvoeding ook voor de toekomst te borgen.

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:

  • Flits 84 – Uitnodiging AgriFoodTech Vakcongres 14 december
  • Flits 85 – Vloggers openen Week van de Levensmiddelenindustrie
  • Flits 87 – FNLI-analyse verkiezingsprogrammas 
    o Vergelijking verkiezingsprogramma´s TK2017 
  • Flits 89 – AgriFoodTech Vakcongres 14 december aanmelden kan nog!

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl

Lees verder »
Leden nieuws

Nieuwsberichten van AIBI

Graag attenderen wij u op nieuwsberichten van de Europese koepelorganisatie voor industriële bakkerijen:

  • AIBI IFM 2016-08 food enzymes – call for data
  • AIBI IFM 2016-10 food enzymes – additional information. Onder meer met de aanbeveling dat enzymleveranciers en grondstofleveranciers data dienen in te leveren.
  • AIBI IFM 2016-09 PGI – geographical indications
  • AIBI IFM 2016-11 EU platform foodwaste – former foodstuffs
    o Draft Guidelines for use of former foodstuff as feed
  • PRESS RELEASE Gira Report 2016, inzake het brood-initiatief van maalderijen, ambacht en industriele bakkerijen, bakkerijgrondstofleveranciers en gistleveranciers. Met als doel om het imago van brood binnen Europa te verbeteren .

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl

Lees verder »
Product en Proces

Openbaarmaking handhavings- en inspectiegegevens

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wijziging van de Gezondheidswet en de Jeugdwet. Door deze wijziging kunnen handhaving- en inspectiegegevens van onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) actief openbaar worden gemaakt.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Meer duurzaam voedsel

In 2015 hebben consumenten 12% meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht. Dit is het zesde jaar op rij dat de consumptie van duurzame producten is toegenomen. In supermarkten was de groei het hoogst, met maar liefst 16 procent. De grootste procentuele stijger is Brood, granen, koek en gebak (+46%) door een stijging van omzetten aan biologische (+64%) en UTZ Certified (+23%) producten in deze groep. Ook in de professionele markt, zoals horeca, zorginstellingen en catering, zet de groei van de afgelopen jaren door met 10 procent. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2015  uitgevoerd door Wageningen Economic Research, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Lees verder »
Product en Proces

Ketenborging en ketengarantiesystemen in relatie tot NVWA’s infoblad 64

In de NVB nieuwsbrief van september informeerde we u reeds over dat de kwaliteitsschema’s BRC en IFS in het kader van ketenborging.nl geaccepteerd zijn door de NVWA. Door deelname aan deze geaccepteerde private kwaliteitssystemen, kunnen bedrijven in aanmerking komen voor aangepast toezicht, afhankelijk van de mate van toezichtondersteuning van het private kwaliteitssysteem.

Lees verder »
Leden nieuws

Her-evaluatie additieven (waaronder E200, E202 en E203)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft opinies afgegeven over verschillende additieven in het kader van een her-evaluatie. De Europese Commissie (EC) wil van producenten (en gebruikers) weten of zij het gebruik van bepaalde additieven willen continueren en of zij toxicologisch studiemateriaal kunnen overleggen. Deze vraag staat onder meer uit voor E200, E202 en E203 welke op dit moment met een tijdelijke ADI van 3 mg (was 25 mg) zijn toegestaan in voorverpakt gesneden brood, roggebrood, gedeeltelijk gebakken voorverpakte bakkerijproducten en brood met verlaagde energetische waarde. 

Lees verder »

Mogelijke klachten tarwebrood onderzocht

Goed wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor veel genoemde klachten die mensen – zonder gediagnosticeerde coeliakie en tarweallergie – rapporteren na het eten van tarwebrood. Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht is initiatiefnemer van een studie waarin het hele proces, van het telen van verschillende varianten van tarwe tot en met het effect van brood in mensen met prikkelbare darmsyndroom, wordt onderzocht. Onder meer Wageningen Universiteit en het Nederlands Bakkerij Centrum  participeren in dit onderzoek. 

Lees verder »
Product en Proces

NVB Workshop FLOURplus op 19 januari 2017

Bent u – net als 85% van de ondervraagde Europese bakkerijen – van mening dat variatie in de kwaliteit van tarwemeel een punt van zorg is in uw bakkerij? Dan nodigt de NVB u graag uit voor de workshop FLOURplus. 

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Uitbreiding Kraamverlof per 1 januari 2019

Minister Asscher heeft afgelopen vrijdag, 25 november, het voorstel tot uitbreiding van het (betaald) kraamverlof naar de Tweede Kamer gezonden. Het wetsvoorstel moet er voor zorgen dat vijf dagen kraamverlof voor partners het uitgangspunt wordt en er geen financiële belemmeringen zijn om dit verlof op te nemen.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Europees onderzoek naar broodconsumptie

Afgelopen november presenteerde de ‘Bread Initiative’ – een samenwerkingsverband van molenaars, grondstofleveranciers en bakkers een onderzoek naar broodconsumptie, uitgevoerd door GIRA. De presentatie werd bijgewoond door verschillende leden van het Europees Parlement en leden van de Europese Commissie. 

Lees verder »