Nieuws

Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Bakkerijsector lanceert campagne ‘Een coole bakker is een schone bakker!’

Uit onderzoek blijkt dat bakkers nog steeds veel meer aan meelstof worden blootgesteld dan gezond is. En dat terwijl dit met enkele maatregelen flink te verlagen is. Daarom start de bakkerijsector een campagne en is er een prijsvraag uitgeschreven om aandacht te vragen voor de ernstige gevolgen van langdurige blootstelling aan meelstof. Tegelijkertijd heeft de sector drie maatregelen verplicht gesteld om grondstofallergie te voorkomen.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Berekening werknemerspensioenpremie bij Vitaliteitsregeling

Per 1 januari 2016 is de Vitaliteitsregeilng in het bakkersbedrijf in werking getreden. Vanuit werkgevers zijn er de laatste maanden vragen gekomen over de berekening van de werknemerspensioenpremie. Vanuit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf is hierover een notitie verschenen die u de weg wijst hoe nu exact de werknemerspensioenpremie berekend wordt. Deze notitie treft u aan op onze website. Indien u hierover verder vragen heeft, kunt u zich wenden tot aca@sociaalfondsbakkersbedrijf.nl.

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:
• Flits 48 – Workshop voedselfraude tool SSAFE 3 oktober door FNLI PwC
• Flits 49 – FNLI betreurt besluit Europese Commissie herkomstetikettering Frankrijk
• Flits 50 – Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen ongewijzigd voor 2017
• Flits 54 – Tweede Kamer wil 1-jarige pilot met meldpunt oneerlijke handelspraktijken
• Flits 56 – Gratis duurzaamheidsanalyse (LCA) voor food-MKB
• Flits 57 – Traceeractie NVWA tweede helft augustus
• Flits 58 – Publicatie jaarlijkse monitoring reclameregels bewustwording marketeers FNLI-achterban nodig
o Rapport Monitoring reclameregels FNLI SRC
• Flits 59 – Update traceeractie NVWA tweede helft augustus

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Wijziging biologische wetgeving inzake additieven en hulpstoffen

Bijlage VIII van de Europese Verordening inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten (nr 889/2008) wijzigt per 7 november 2016. De wijziging houdt onder andere in dat plantaardige oliën voor plaatsmeermiddel, losmiddel of anti-schuimmiddel, die als technische hulpstof worden toegepast, biologisch dienen te zijn. Op de website van Skal vindt u een overzicht met alle wijzigingen.

Lees verder »
Leden nieuws

Relevante kwaliteitszaken

Per email bent u op 27 juli en 11 augustus vanuit NVB geïnformeerd over een aantal relevante kwaliteitszaken die effect (kunnen) hebben op uw grondstoffen en productinformatie (etikettering). U kunt deze informatie  ook op het ledengedeelte van de NVB-website terugvinden. Indien u hier vragen over heeft, neem dan gerust contact op.

NVWA ‘s handhavingsbeleid allergenen aangepast

Etikettering brood aangepast, meelverbeteraars worden ingrediënten

Rozijnen: afspraken rondom nieuw maximum residu limit voor chloorpyrifos

NVWA ‘s handhavingsbeleid allergenen aangepast

Lees verder »
Leden nieuws

Etikettering brood aangepast, meelverbeteraars worden ingrediënten

De Europese Commissie heeft haar interpretatie  aangepast, waardoor bepaalde meelverbeteraars die tot nu toe als proceshulpstoffen werden beschouwd als ingrediënt gedeclareerd moeten (gaan) worden. Het betreft hier geen verandering van de etiketteringswetgeving, maar een andere, herziene interpretatie/uitleg van de regels.

Lees verder »
Leden nieuws

Pilot oneerlijke handelspraktijken

De Tweede Kamer heeft op de laatste dag voor het zomerreces een motie aangenomen waarin de regering verzocht wordt om in 2017 een 1-jarige pilot te houden met een onafhankelijk loket waar ondernemers anoniem hun klachten over oneerlijke handelspraktijken kunnen melden.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Bakkerijsector lanceert campagne ‘Een coole bakker is een schone bakker!’

Uit onderzoek blijkt dat bakkers nog steeds veel meer aan meelstof worden blootgesteld dan gezond is. En dat terwijl dit met enkele maatregelen flink te verlagen is. Daarom start de bakkerijsector een campagne en is er een prijsvraag uitgeschreven om aandacht te vragen voor de ernstige gevolgen van langdurige blootstelling aan meelstof. Tegelijkertijd heeft de sector drie maatregelen verplicht gesteld om grondstofallergie te voorkomen.

Lees verder »
Leden nieuws

Onderzoek Milieubelasting van de voedselproductie in Nederland

Eind juni is er een rapport verschenen van het RIVM over de milieubelasting van de voedselproductie in Nederland. Hierin worden verschillende sectoren van de Nederlandse voedselproductie op diverse onderdelen met elkaar vergeleken. Deze onderdelen zijn: klimaatverandering, landgebruik, waterverbruik, verzuring, vermesting en bodemuitputting.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Voorlichtingsbijeenkomst Energiebesparing en het Klimaatakkoord

Graag nodigen wij u uit voor een gecombineerde NVB/VBZ bijeenkomst in het kader van energiebesparing. In 2015 is het Klimaatakkoord getekend door bijna 200 landen. Daar heeft men zich tot doel gesteld om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden. Gestreefd wordt naar 1,5 graad. Hiervoor is het nodig om tegen 2050 CO2 neutraal te zijn. 

Lees verder »