Nieuws

Leden nieuws

Ultrasonisch bevochtigingstechnologie voor bakkerijen

In een Europees project FlourPlus (waarin AIBI, bakkerijen, het onderzoeksinstituut TTZ en engineers vanuit het bedrijfsleven participeren) is de toepassing van ultrasonische bevochtiging onderzocht in het rijs- en koelproces van bakkerijen. Hier is een nieuwe technologie uit voortgekomen voor bakkers welke de productkwaliteit en het productieproces verbeterd en daarbij energie en kosten kan besparen. 

Lees verder »
Leden nieuws

Europese `Code of Practice for managing acrylamide formation´

Afgelopen zomer bevestigde EFSA dat acrylamide in levensmiddelen potentieel het risico op het ontstaan van kanker verhoogd. Bekend is dat het niet mogelijk is de acrylamidevorming in brood volledig te reduceren tot nul. NVB heeft meegewerkt aan het opstellen van de Europese Code of Practice voor brood en andere bakkerijproducten . De code beschrijft de mogelijke maatregelen die getroffen kunnen worden in het proces om de vorming zo laag als redelijkerwijze haalbaar (ALARA-principe) te houden. Als maatregelen worden onder andere de visuele kwaliteitscontroles en het gebruik van kleurkaarten genoemd. 

Lees verder »
Leden nieuws

Status herziening Warenwetbesluit Meel en brood

Graag informeer ik u in deze nieuwsbrief over de status van de herziening van het Warenwetbesluit Meel en brood. De NVB Werkgroep Kwaliteit discussieert over de inhoudelijke invulling van de herziening van het Warenwetbesluit Meel en brood. De input en standpunten zijn voorgelegd aan het NVB bestuur en vervolgens in goed overleg besproken met de andere bakkerij brancheorganisaties (NBOV, VBZ en Nebafa) en NBC. Gedurende afgelopen jaar is er altijd een goede dialoog geweest met het Ministerie van VWS, tot begin van deze maand. 

Lees verder »
Leden nieuws

Discussie over technische hulpstoffen in brood in Brussel

Afgelopen 25 november heeft het Standing Committee gesproken over de interpretatie van technische hulpstoffen versus additieven in bakkerswaren. Een overgrote meerderheid is van mening dat ascorbinezuur en cysteïne gezien moeten worden als additief. Als reden geven zij aan dat deze stoffen een technisch doel in de bereiding van brood en bakkerswaren vervullen en daarbij aanwezig blijven in het eindproduct, al dan niet in gewijzigde vorm.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Modelcontracten ZZP overeenkomsten

Volgend  jaar gaat er een hoop veranderen in de situatie m.b.t. overeenkomsten met ZZP-ers. Alhoewel dit soort overeenkomsten niet veel in de Industriële bakkerijen voorkomen, is het toch van belang te weten hoe dergelijke contracten (voor het geval zo’n situatie zich mocht voordoen) moeten worden ingestoken.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Sociale partners en kabinet maken afspraken over derde WW-jaar

Werkgeverspartijen hebben via VNONCW met de vakbonden en het kabinet in het kader van het Sociaal Akkoord uit 2013 afspraken gemaakt over de invulling van het derde WW-jaar. Dat zal via cao-afspraken door de werknemers worden betaald. ‘De afronding van het Sociaal Akkoord bewijst dat wij het overleg moeten koesteren’, zeggen de ondernemingsorganisaties. ‘Het is dé manier om praktisch om te gaan met de lastige vraagstukken van de arbeidsmarkt.’ 

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Nieuwe cao en loontabellen

In begin november is gecommuniceerd dat de nieuwe cao Bakkersbedrijf is afgesloten. Zowel in de bakkersmedia als tijdens de ALV NVB van 10 november is hier uitgebreid op in gegaan. In dit artikel leest u wat de belangrijkste afspraken zijn.

Lees verder »
Leden nieuws

Korte terugblik Algemene Ledenvergadering NVB 10 november 2015

De goedbezochte najaars algemene ledenvergadering werd dit jaar gehouden in Houten. Allereerst werden diverse nieuwe gezichten van NVB leden hartelijk welkom geheten door de voorzitter Ruud van Erp. Vervolgens werd het nieuwste NVB lid Dutch Bakery Group (Einhoven/Tilburg), en in het bijzonder haar vertegenwoordiger Rob Verhoef, van harte welkom geheten. 

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:

  • Flits 79 – Visie levensmiddelenindustrie op toekomstbestendig beroepsonderwijs
  • Flits 81 – Nieuwe verplichte energie-audit 
  • Flits 82 – Seminar Verduurzaming Verpakkingen 25 november meld u aan
  • Flits 83 – FNLI publiceert onafhankelijke monitoring reclame gericht op kinderen Monitoring-rapportage-FNLI-SRC-2015-DEF 
  • Flits 84 – FNLI zet Verduurzaming in de Volgende Versnelling gratis Wegwijzer voor FNLI-leden 
  • Flits 85 – FNLI statement minerale olien n.a.v. Foodwatch-actie
  • Flits 86 – Terugblik op FNLI-bestuursvergadering 15 oktober 2015 
Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Nieuwe Richtlijnen goede voeding worden op 4 november bekend gemaakt

De Gezondheidsraad biedt op 4 november aanstaande de nieuwe Richtlijnen goede voeding aan Minister Schippers van Volksgezondheid. Het voedingsbeleid van de Nederlandse overheid wordt gevormd op basis van deze richtlijnen. Aan de hand van de inhoud van de achtergronddocumenten, bevelen de richtlijnen waarschijnlijk aan om zoveel mogelijk basisvoedingsmiddelen te consumeren en de hoeveelheid niet-basisvoedingsmiddelen te beperken. De verwachting is dat verhoging van de volkorengranenconsumptie meer aandacht krijgt en dat de zoutaanbeveling van maximaal 6 gram per dag wordt aangescherpt naar de WHO aanbeveling van 5 gram per dag. Daarnaast is de verwachting dat er een limiet wordt opgenomen voor de hoeveelheid (toegevoegde) suikers. Het voedingscentrum gaat de richtlijnen omzetten in adviezen, á la de schijf van vijf.

Lees verder »