Nieuws

Leden nieuws

NVWA interpretatie van voedings- en gezondheidsclaims in marketing en op etiket

Onlangs publiceerde de NVWA een onderzoek naar etiketten en claims van verpakte ontbijtgranen waaruit bleek dat een groot deel van de etiketten niet aan de eisen voldeed. In de ogen van de NVWA waren veel voedings- en gezondheidsclaims onduidelijk. In het onderzoek hanteerde de NVWA echter een aantal uitgangspunten die niet bekend zijn bij fabrikanten. Deze interpretaties hebben ook betrekking op andere producten dan ontbijtgranen.
Om die reden heeft FNLI een analyse gemaakt van de aantal aandachtspunten waarmee u rekening dient te houden op uw etiket en in uw marketing.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Minder asbestovertredingen maar Inspectie SZW blijft alert

De strenge en intensieve aanpak van de Inspectie SZW in de asbestsector is duidelijk merkbaar. Zowel het aantal overtredingen door gecertificeerde saneringsbedrijven als door malafide verwijderaars neemt af. Voor de Inspectie SZW echter geen reden om de inspectiedruk te verminderen. “Het asbestrisico vraagt voorlopig nog onze volle aandacht”, stelt Inspecteur-generaal Van den Bos in de ‘sectorrapportage asbest 2015’.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Hybride financiering WGA stelsel per 1-1-2017

Op 22 juni jl. heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief gestuurd naar de kamer over het hybride financieringsstelsel van de WGA. In deze brief doet de Minister een voorstel om een aantal maatregelen te nemen om de onbalans in de financiering tussen het UWV en private verzekeraars te herstellen. 

Lees verder »
Leden nieuws

Monitoring naleving reclameregels

Vanaf 1 juli 2015 geldt de herziene Reclamecode voor Voedingsmiddelen . De FNLI heeft met het Ministerie van VWS afgesproken jaarlijks te rapporteren over de naleving van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen door levensmiddelenfabrikanten. Om die reden worden in de maand augustus alle reclame-uitingen van bedrijven door een externe partij bekeken op compliance met de regels. 

Lees verder »
Leden nieuws

Bestuursvergadering NVB augustus 2015

In de eerste bestuursvergadering na de zomervakantie is uitgebreid gesproken met de vertegenwoordigers van de NVB in het bestuur van het BPF Bakkersbedrijf. Het bestuur is door de vertegenwoordigers van de NVB op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen en veranderingen in het pensioenland. Ook is verslag gedaan van de maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de contactbespreking tussen bestuur en pensioenbestuurders eerder dit jaar. 

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Hoe zit het nu echt met Gluten?

Dé echte waarheid over gluten Door redactie VROUW

Was het assortiment aan glutenvrije producten jaren geleden nog schaars, anno 2015 is het bijna verdriedubbeld. De reden? Gluten zouden slecht zijn voor onze gezondheid. Maar is dat wel zo? VROUW.nl vroeg voedingswetenschappers Astrid Postma-Smeets en Marijke Berkenpas, en VROUW voedingsdeskundige Carina Noordervliet: hoe zit het nu echt met gluten?

 
Lees verder »
Leden nieuws

Onderzoek NVB – Steekproef acrylamidegehalte in brood

Brood als basisvoedingsmiddel is geïncludeerd in de Europese acrylamidediscussie in verband met de consumptiehoeveelheid. Het is daarom van belang te weten wat de daadwerkelijke acrylamidegehaltes in commercieel te verkrijgen brood zijn, om beleid te kunnen voeren rondom de eventueel te nemen maatregelen en ter onderbouwing van de communicatie vanuit NVB. Om die reden heeft de NVB een steekproef gedaan naar acrylamidegehalte in brood.

Lees verder »
Leden nieuws

EFSA publiceert risicobeoordeling acrylamide

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft op 4 juni haar langverwachte wettenschappelijke opinie over acrylamide gepubliceerd: ‘Acrylamide in food is a public health concern‘ . Acrylamide is een stof die ontstaat bij het sterk verhitten van producten die zowel bepaalde eiwitten als suikers bevatten. De belangrijkste producten die bijdragen aan acrylamideblootstelling zijn gefrituurde/gebakken aardappel(producten), koffie, koek, crackers en brood.

Lees verder »
Leden nieuws

Stand van zaken cao onderhandelingen – update 30 juni 2015

Nadat medio mei de brieven met wensen van de werkgeversorganisaties en de vakbonden zijn uitgewisseld en toegelicht, heeft, na informeel overleg in de loop van juni, de eerste overleg ronde voor een nieuwe cao plaatsgevonden. De uitkomsten hiervan zijn inmiddels met de Sociale Commissie gedeeld en op basis daarvan heeft deze NVB commissie advies gegeven aan het bestuur en de NVB onderhandelingsdelegatie voor het vervolg van de onderhandelingen. 

Lees verder »
Leden nieuws

Bestuursvergadering NVB juni 2015

Tijdens de bestuursvergadering van juni 2015 is de ALV geëvalueerd en zijn de wensenlijsten van de vakorganisaties besproken die in het overleg naar een nieuwe cao zijn ingebracht. Op dit moment wordt de onderhandelingen voor een nieuwe cao gevoerd. De verwachting is dat deze in de komende maanden zullen worden doorgezet.

Lees verder »

De broodhype voorbij: Hoe zit het nu écht met brood?

Telegraaf 9 juni 2015         

                

Waar de een roept dat we de boterham met kaas uit de broodtrommel moeten verbannen, pleit de ander juist voor een oer-Hollands bammetje op het menu. Zie jij ook door de boterhammen het bos niet meer? Geen nood. VROUW vroeg voedingsdeskundige Carina Noordervliet en voedingswetenschapper Liesbeth Smit: Hoe zit het nu écht met brood?

      

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Anti-brood trend kan gezondheid schaden

Een tarwevrij dieet, zoals De Voedselzandloper en Broodbuik propageren, kan zorgen voor een jodiumgebrek. Dat te veel brood ziek maakt, is nooit bewezen. Maar te weinig brood en daardoor jodiumtekort, kan wél leiden tot klachten, ziekte en problemen bij de hersenontwikkeling van kinderen. Daar moet tegen gewaarschuwd worden.

Lees verder »