FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:

  • Flits 84 – Uitnodiging AgriFoodTech Vakcongres 14 december
  • Flits 85 – Vloggers openen Week van de Levensmiddelenindustrie
  • Flits 87 – FNLI-analyse verkiezingsprogrammas 
    o Vergelijking verkiezingsprogramma´s TK2017 
  • Flits 89 – AgriFoodTech Vakcongres 14 december aanmelden kan nog!

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl

Nieuwsberichten van AIBI

Graag attenderen wij u op nieuwsberichten van de Europese koepelorganisatie voor industriële bakkerijen:

  • AIBI IFM 2016-08 food enzymes – call for data
  • AIBI IFM 2016-10 food enzymes – additional information. Onder meer met de aanbeveling dat enzymleveranciers en grondstofleveranciers data dienen in te leveren.
  • AIBI IFM 2016-09 PGI – geographical indications
  • AIBI IFM 2016-11 EU platform foodwaste – former foodstuffs
    o Draft Guidelines for use of former foodstuff as feed
  • PRESS RELEASE Gira Report 2016, inzake het brood-initiatief van maalderijen, ambacht en industriele bakkerijen, bakkerijgrondstofleveranciers en gistleveranciers. Met als doel om het imago van brood binnen Europa te verbeteren .

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl

Meer duurzaam voedsel

In 2015 hebben consumenten 12% meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht. Dit is het zesde jaar op rij dat de consumptie van duurzame producten is toegenomen. In supermarkten was de groei het hoogst, met maar liefst 16 procent. De grootste procentuele stijger is Brood, granen, koek en gebak (+46%) door een stijging van omzetten aan biologische (+64%) en UTZ Certified (+23%) producten in deze groep. Ook in de professionele markt, zoals horeca, zorginstellingen en catering, zet de groei van de afgelopen jaren door met 10 procent. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2015  uitgevoerd door Wageningen Economic Research, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Ketenborging en ketengarantiesystemen in relatie tot NVWA’s infoblad 64

In de NVB nieuwsbrief van september informeerde we u reeds over dat de kwaliteitsschema’s BRC en IFS in het kader van ketenborging.nl geaccepteerd zijn door de NVWA. Door deelname aan deze geaccepteerde private kwaliteitssystemen, kunnen bedrijven in aanmerking komen voor aangepast toezicht, afhankelijk van de mate van toezichtondersteuning van het private kwaliteitssysteem.

Her-evaluatie additieven (waaronder E200, E202 en E203)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft opinies afgegeven over verschillende additieven in het kader van een her-evaluatie. De Europese Commissie (EC) wil van producenten (en gebruikers) weten of zij het gebruik van bepaalde additieven willen continueren en of zij toxicologisch studiemateriaal kunnen overleggen. Deze vraag staat onder meer uit voor E200, E202 en E203 welke op dit moment met een tijdelijke ADI van 3 mg (was 25 mg) zijn toegestaan in voorverpakt gesneden brood, roggebrood, gedeeltelijk gebakken voorverpakte bakkerijproducten en brood met verlaagde energetische waarde. 

Mogelijke klachten tarwebrood onderzocht

Goed wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor veel genoemde klachten die mensen – zonder gediagnosticeerde coeliakie en tarweallergie – rapporteren na het eten van tarwebrood. Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht is initiatiefnemer van een studie waarin het hele proces, van het telen van verschillende varianten van tarwe tot en met het effect van brood in mensen met prikkelbare darmsyndroom, wordt onderzocht. Onder meer Wageningen Universiteit en het Nederlands Bakkerij Centrum  participeren in dit onderzoek. 

Europees onderzoek naar broodconsumptie

Afgelopen november presenteerde de ‘Bread Initiative’ – een samenwerkingsverband van molenaars, grondstofleveranciers en bakkers een onderzoek naar broodconsumptie, uitgevoerd door GIRA. De presentatie werd bijgewoond door verschillende leden van het Europees Parlement en leden van de Europese Commissie. 

ING rapport – Vergrijzing als kans

Het aandeel ouderen in de Nederlandse samenleving neemt toe. In 2030 is bijna een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Niet alleen zijn er steeds meer ouderen. Ze zijn gemiddeld ook welvarender, vitaler en ze leven langer. Naast de huidige 65-plussers, die steeds langer zelfstandig thuis wonen, stroomt ook een nieuwe generatie in. Deze ‘nieuwe ouderen’ richten zich meer op genieten, beleven en ontwikkelen. Zij zullen hiervoor naar verwachting meer van hun spaargeld aanspreken.