Voedingstrends die vanuit consumentenbehoeftes, economische en maatschappelijke ontwikkelingen en overheidsbeleid ontstaan, bieden kansen en uitdagingen voor de bakkerijsector. Brood heeft vele voordelen voor de gezondheid, vooral als je kijkt naar volkorenbrood. We zien onder andere een grote rol weggelegd voor brood als eiwitbron. Dit sluit namelijk aan bij alle vier de onderstaande trends:
1. Gezondheid en bewust consumeren
Consumenten zijn zich steeds bewuster van wat zij kopen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Dit zijn aankoopmotieven die de komende jaren alleen maar belangrijker worden. Dat brood vezels bevat en daarom gezond is, was wel bekend. Vooral volkorenbrood is om deze reden de meest gegeten broodsoort en staat (net als bruinbrood) in de Schijf van Vijf. Dat brood ook een belangrijke bron voor eiwitten is, mag nog bekender worden.
2. Eiwit voor spierballen
Dat eiwitten goed zijn voor gezonde en sterke spieren is algemeen bekend. Sport shakes vol eiwitten zijn populair onder jongeren en sport- en fitnessfans. Dat die eiwitten te vinden zijn in vlees, vis, eieren en zuivel weten we wel. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat brood dé stille kracht is als het gaat om eiwitten.
Twee sneetjes volkorenbrood levert meer eiwitten dan 1 ei. Om dit bekender te maken publiceerden we het ‘Sterk Verhaal’ (als video en eiwitvergelijkingen) als onderdeel van de campagne ‘Brood, goed verhaal’. De slogan ‘Als ik dat had geweten, had ik wel meer volkorenbrood gegeten’ biedt een mooie boodschap voor consumenten die graag genoeg eiwitten binnenkrijgen voor een fit lijf.
3. Plantaardige eiwitten
Brood is plantaardig en bevat dus plantaardige eiwitten. Dit is goed nieuws voor consumenten die in steeds grotere mate bezig zijn dierlijke producten te vermijden. Vegetarisch en veganistisch zijn trends die ook in de bakkerijsector te zien zijn. Het sluit ook aan bij de adviezen van gezondheidsautoriteiten, die een verschuiving van dierlijke naar plantaardige producten aanbevelen. Dat is beter voor je gezondheid, en draagt bij aan de klimaatdoelstellingen. In bruin- en volkorenbrood zit ijzer en eiwit, voedingstoffen die je anders ook uit dierlijke producten haalt. Brood draagt op dit moment al voor 47% bij aan onze inname van plantaardig eiwit: meer (volkoren)brood eten is dus een eenvoudige manier om meer plantaardige eiwitten binnen te krijgen.
4. Eiwitrijke gewassen van eigen bodem
Met de Farm to Fork strategie wil Europa de transitie naar een duurzaam voedselsysteem versnellen. De eiwittransitie is hierin een belangrijk onderdeel. De Nederlandse overheid heeft dit vertaald in de NES, de Nationale Eiwitstrategie. De Nationale Eiwitstrategie heeft als doel om de komende 5 tot 10 jaar de zelfvoorzieningsgraad van nieuwe en plantaardige eiwitten te vergroten, op een duurzame manier die bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en natuurlijke omgeving.
Met het project ‘Nederlands baktarwe – Gaan voor eigen Graan’ wordt de komende jaren gewerkt aan het ontwikkelen van lokale en duurzame baktarwe. In Nederland worden nu al granen geteeld voor brood. Daarmee is brood een product dat veelal lokaal wordt geproduceerd en zo ook aansluit op de grotere onafhankelijkheid en zelfvoorziening waar de NES en maatschappij toe oproept. Met www.kopbovenhetgraanveld.nl zette NBC het afgelopen jaar Nederlandse duurzame initiatieven uit de bakkerijketen in de spotlight.
Bron: https://www.nbc.nl/blog/4-kansen-voor-brood-de-nieuwe-eiwittrends