De Consumentenbond heeft meergranenbroden uit verschillende supermarkten getest, de resultaten daarvan zijn verschenen in de Consumentengids (september). Zeventien meergranenbroden uit de supermarkt, bruin en volkoren, werden blind geproefd door 61 consumenten. De Consumentenbond oordeelde zelf over de hoeveelheid vezels en zout, alsook over vermeldingen op het etiket. Dit alles telde mee in het testoordeel.
Lekker van smaak
Positief is dat de smaak van meergranenbrood voor alle geteste broden goed uit de bus komt. Consumenten waarderen het. Ook zitten in alle geteste meergranenbroden meer graansoorten dan de minimale aantal van 3. Wel vormt tarwe vaak het hoofdbestanddeel. Dat is ook niet zo gek. Tarwe is, net als spelt overigens, een belangrijke glutenleverancier. Gluten zijn nodig om het brood te laten rijzen. De norm van 90% is er niet voor niets. Die is uit praktische noodzaak vrij hoog.
Werken aan zout
Eén van de dingen waar aan de Consumentenbond refereert is dat een groot deel van de zoutinname van Nederlanders komt uit brood. Zout & brood is ook binnen de NVB een speerpunt; we hebben als bakkerijsector een flinke zoutreductie gerealiseerd (zie tabel hieronder); we monitoren jaarlijks het zoutgehalte in Nederlandse broden; en met het nieuwe project Bakkerszout 2.0 zetten we nog een stap bij door te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn met andere types zout.