Onder deze titel gaat NVB directeur Wim Kannegieter nader in op de stand van zaken bij de ondernemers in de bakkerijbranche en de komende CAO onderhandelingen. De effecten van corona zijn voor de meeste bakkerijondernemingen groot, taai en langdurig.
Ik start op Tweede Paasdag mijn computer op om deze column te schrijven en wordt geconfronteerd met een foto waarop mijn zoon en ik samen staan na een lange wandeling in de Belgische Ardennen. Dat was medio maart 2020.
Toen wij ’s avonds in een gezellig Italiaans restaurant op het Maastrichtse Vrijthof zaten, kondigde toenmalig minister Bruins van het ministerie van VWS de eerste lockdown af. Het lijkt wel een eeuw geleden, maar feitelijk is de situatie sindsdien niet fundamenteel veranderd. Ondernemers hebben te maken met veel onzekerheden met betrekking tot hun bedrijfsvoering. Ook in de bakkerijbranche. Werknemers krijgen gewoon hun salaris doorbetaald. Al dan niet via de NOW-regeling. Mensen hebben te maken met beperkingen, zowel in het aantal bezoekers thuis als in de gang naar een café of restaurant. En moeten voor de avondklok binnen zijn. Het sociale, sportieve en culturele leven ligt gewoon helemaal stil.
Het meest lastige is nog de voortdurende onzekerheid. Want het vaccinatieprogramma komt nog niet echt op stoom. De aanvoer hapert van tijd tot tijd. En door het uitvallen van een belangrijk vaccin vanwege vermeende ernstige bijwerkingen, wordt het inenten aanzienlijk vertraagd. Daar komt nu de politieke crisis bij die na de mislukte verkennerspoging is ontstaan.
Al met al levert dit weinig vertrouwen op in de toekomst. Terwijl vertrouwen en rust nu net de essentiële elementen zijn, die werkgeversorganisaties nodig hebben om te komen tot nieuwe cao-onderhandelingen met de vertegenwoordigers van vakorganisaties.
In het najaar van 2020 hebben we een korte crisis-cao afgesloten. Gegeven de omstandigheden was die zeer sober. De omstandigheden in Nederland en in de bakkerijbranche zijn echter sindsdien niet veranderd. Die zijn net zoals het weer op deze Tweede Paasdag: een snijdende noorderwind met windkracht 7 zorgt ervoor dat de thermometer op 5 graden blijft hangen en de gevoelstemperatuur nauwelijks boven het vriespunt uitkomt.
Dit voorspelt weinig warmte voor de komende cao-onderhandelingen. De lange adem van corona is nog steeds hevig voelbaar.