Deze subsidies helpen je bij het nemen van energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen: tegemoetkoming in de kosten

Is jouw bedrijf verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan kost dit geld. Ook al gaat het hierbij om maatregelen die zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen, je moet eerst zelf investeren. De overheid helpt je financieel een handje, met diverse subsidies. We vertellen je graag welke subsidies er zijn en hoe je deze kunt aanvragen. Ook geven we aan van welke andere (fiscale) regelingen je gebruik kunt maken. Doe er je voordeel mee!

Subsidiemogelijkheden

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Wil je duurzame energie opwekken met behulp van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel? Dan kun je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het apparaat en de energieprestatie die het levert. Je kunt de ISDE aanvragen door in te loggen in het eLoket van de (RVO). Je hebt hiervoor een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven die op grote schaal duurzame energie opwekken, met een grootverbruikaansluiting van minimaal 3×80 Ampère. Zo vraag je de SDE+ aan. Let op: maak je gebruik van deze subsidie, dan mag je voor hetzelfde project geen Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen.

Andere regelingen die geld opleveren

Salderingsregeling
Ben je een kleinzakelijke verbruiker, dan mag je de zelf opgewekte duurzame elektriciteit verrekenen met de elektriciteit die je van het net hebt afgenomen. Je betaalt dan dus geen variabele elektriciteitskosten. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je hier alleen de ‘kale’ stroomprijs voor terug, exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Je kunt je aanmelden voor deze regeling door je zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl.

Regeling Verlaagd Tarief
Wek je samen met andere bedrijven duurzame energie op, binnen een energiecoöperatie? Dan kun je gebruik maken van de Regeling Verlaagd Tarief. Je hoeft dan in de eerste schijf van de energiebelasting geen belasting te betalen voor het jou toegewezen deel van de gezamenlijk opgewekte elektriciteit. Je kunt dit aanvragen via de Belastingdienst.

Gemeentelijke en provinciale subsidies

Het kan zijn dat je recht hebt op subsidies van de provincie of gemeente waar jouw bedrijf gevestigd is. Informeer bij deze instanties naar de mogelijkheden, dat kan je extra voordeel opleveren.

Wattjemoetweten.nl; 27 mei 2019