Op de zonnige akkers van Ghana en Nigeria verbouwen kleine vrouwelijke boeren zolang ze zich kunnen herinneren cowpeas, een veerkrachtig en stikstofbindend gewas dat zelfs in droge omstandigheden goed gedijt. Al generaties lang is cowpea een hoofdbestanddeel van het lokale dieet – niet zonder reden aangezien het hoge niveaus van essentiële eiwitten en voedingsstoffen heeft. Maar vandaag de dag staat deze bescheiden peulvrucht op het punt om een continent verderop bij te dragen aan de groeiende vraag naar plantaardige, natuurlijke, eiwitrijke ingrediënten in Europa.
Meel met een toekomst
Met name in de bakkerijsector heeft cowpea waarde. Cowpea-meel wordt al gebruikt in traditioneel West-Afrikaans brood, gebak en snacks, waardoor de textuur en voedingswaarde worden verbeterd. Nu werkt Afropulse aan de introductie van dit duurzame, eiwitrijke meel in Europese bakkerijtoepassingen, waarmee wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar clean-label, plantaardige en glutenvrije opties. Met uitstekende oplosbaarheid en schuimstabiliteit heeft cowpea-meel het in zich om bestaande tarwe- en peulvruchtenmeelsoorten goed aan te vullen of zelfs te vervangen, en biedt het een nieuw functional ingredient voor moderne bakkerijen.
Een business met impact
Juist ook voor voedselbedrijven die hun CSR-doelen serieus nemen, biedt cowpea een uitgelezen kans. Dankzij haar natuurlijke klimaatbestendigheid en voedingswaarde vormt cowpea een krachtige aanvulling op het repertoire van functionele ingrediënten. Afropulse zet in op community-vorming en werkt rechtstreeks samen met kleinschalige, vrouwelijke boeren in West-Afrika, waardoor bedrijven hun maatschappelijke impact direct kunnen vergroten. Zo ontstaan innovatieve, duurzame producten binnen de reguliere prijsrange. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet langer optioneel—het is dé trend in de voedingssector. AfroPulse nodigt iedereen uit om hierin voorop te lopen.
Bakkerijtoepassingen verkennen – Laten we samenwerken!
Als start-up werkt Afropulse graag samen met bakkerijen en voedselproducenten om te onderzoeken hoe cowpea-meel kan worden geïntegreerd in hun bestaande recepten en nieuwe productinnovaties. Als proef hebben we brownies op basis van cowpea aangeboden op evenementen, waar consumenten met groot enthousiasme op hebben gereageerd en zowel smaak en textuur hebben geprezen. Wij zijn ervan overtuigd dat cowpea-meel in nog veel meer bakkerijproducten waardevol kunnen zijn. Met de steun van experts van Wageningen University kunnen we gezamenlijk formules ontwikkelen die zowel het voedingsprofiel als de functionele eigenschappen van Europese bakproducten verbeteren en zo voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame, plantaardige en eiwitrijke alternatieven.
We nodigen Dutch Bakery Center en haar netwerkbakkerijen uit om samen met ons een duurzame, eerlijke en innovatieve toekomst voor bakkerij-ingrediëntenbakkerijingrediënten vorm te geven. Laten we onderzoeken hoe dit krachtige gewas zowel Afrikaanse boeren als Europese consumenten ten goede kan komen.
📩 Geïnteresseerd in samenwerking? Laten we verbinden!
Het Afropulse Team
Edith van Peij