Week 12
Een verslag van de Europese Commissie Werkgroep Landbouwcontaminanten met markering van de meest relevante gedeelten.
Erwtenvezelconcentraat goedgekeurd als additief
EFSA heeft de veiligheid van een erwtenvezelconcentraat beoordeeld voor gebruik als additief in verschillende levensmiddelencategorieën. Het betreft een poeder dat voornamelijk bestaat uit voedingsvezels (d.w.z. pectine en hemicellulose)bestaat en een lage hoeveelheden eiwit. Het is afkomstig van de gele erwt (P. sativum). Deze erwten worden al lange tijd geconsumeerd en het panel concludeerde dat er geen reden is tot veiligheidszorgen bij de voorgestelde gebruiksvoorwaarden. Meer informatie
Uitbreiding gebruik pullulan (E1204) aangevraagd
De veiligheid van het levensmiddelenadditief pullulan is (her)beoordeeld door Efsa vanwege de wens om de toepassing ervan uit te breiden naar onder andere consumptie-ijs en chocolade. Het panel concludeerde dat er geen behoefte is aan een numerieke ADI voor pullulan (E 1204) en dat er geen veiligheidsrisico is voor de momenteel gerapporteerde toepassingen en gebruiksniveaus. Daarnaast concludeerde het panel dat de blootstellingsschattingen met betrekking tot de voorgestelde wijzigingen in de momenteel toegestane toepassingen en gebruiksniveaus van pullulan (E 1204) geen veiligheidsrisico vormen. Meer informatie
Nieuwe Skal-meldrichtlijn bij twijfel aan biologische status
Artikel 27 en artikel 28 van Verordening (EU) 2018/848 schrijven voor dat bij twijfel aan de biologische status van een product (omdat de biologische regelgeving (mogelijk) niet is nageleefd), een biologisch bedrijf stappen moet ondernemen. Deze richtlijn legt uit welke stappen dat zijn. Deze richtlijn biedt duidelijke instructies voor het identificeren, blokkeren en niet verder in de handel brengen van de betreffende partij, evenals het uitvoeren van een onderzoek naar de oorzaak van de niet-naleving. Verder informeert de richtlijn over acties bij vermoeden van fraude, bij positieve analyse van niet-toegestane stoffen (bijvoorbeeld pesticiden en GGO’s) en bij vermoeden van andere niet-naleving (bijvoorbeeld incorrecte documenten en labels of onjuiste uitvoering van processen). Meer informatie
Nieuwe voedingsenzymen beoordeeld een veilig bevonden
EFSA heeft de veiligheid beoordeeld van het voedingsenzym aspergillopepsine I (EC 3.4.23.18) dat wordt geproduceerd met de niet-genetisch gemodificeerde Aspergillus luchuensis. Het enzym is onder andere bedoeld voor gebruik in meel voor gebakken producten. Bij de productie van gebakken producten wordt het voedingsenzym tijdens de bereiding van het deeg of beslag via de bloem toegevoegd. De aspergillopepsine splitst peptidebindingen in het glutennetwerk, waardoor de stijfheid van het deeg wordt verminderd. Het voedingsenzym blijft achter in de eindproducten (bijv. brood, gebak, koekjes). Het panel was van mening dat een risico op allergische reacties bij blootstelling aan het voedingsenzym via de voeding niet kan worden uitgesloten, maar dat de kans klein is. Op basis van de verstrekte gegevens concludeerde het panel dat dit voedingsenzym onder de beoogde gebruiksomstandigheden geen aanleiding geeft tot veiligheidsproblemen. Meer informatie
Het voedingsenzym aqualysine 1 (EC 3.4.21.111) wordt geproduceerd met een genetisch gemodificeerde Bacillus subtilis stam. Het enzym is bedoeld voor gebruik in meel voor gebakken producten. Het voedingsenzym aqualysin 1 wordt tijdens de bereiding van het deeg via de bloem toegevoegd. Het wordt gebruikt om gluteneiwitten (glutenine, gliadine) te hydrolyseren, wat de viscositeit vermindert, de rekbaarheid verhoogt en de structuur van het deeg verbetert. Dit resulteert in een betere verwerkbaarheid van het deeg en in uniformere producten. Het voedingsenzym blijft in de uiteindelijke gebakken producten achter. Op basis van nieuwe verstrekte gegevens concludeerde het panel dat een risico op allergische reacties bij blootstelling aan het voedingsenzym via de voeding niet kan worden uitgesloten. Het panel concludeerde dat het voedingsenzym onder de beoogde gebruiksomstandigheden geen aanleiding geeft tot veiligheidsrisico’s. Meer informatie
Informatie over gebruik van additieven en aroma’s gevraagd
De EFSA roept lidstaten op tot het verzamelen van analytische gegevens, gebruiksniveaus en aanwezigheid van voedseladditieven en aroma’s in levensmiddelen. Dit maakt deel uit van een monitoringsprogramma wat is gebaseerd op een aanbeveling van de Europese Commissie (EU nr. 2023/965) om te waarborgen dat het gebruik en de consumptie van deze stoffen geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De deadline voor de indiening van gegevens is 30 juni 2025. Met behulp van de gegevens kan men de inname van deze stoffen monitoren en risicobeheermaatregelen ondersteunen. Ook bedrijven worden verzocht gegevens over gebruiksniveaus aan te leveren. De volledige lijst van additieven en aroma’s die kunnen worden gerapporteerd en hun bijbehorende codes worden met deze oproep gepubliceerd in een Excel-bestand op de website van EFSA. Het aanleveren van data kan alleen via XML. Daarvoor hebben partijen t/m 30 juni 2025 de tijd. Meer informatie
Artikelen uit diverse nieuwsbrieven
- VMT Nieuwsbrief 15 maart: Acht mensen door besmette blauwe bessen Albert Heijn in ziekenhuis
- VMT Nieuwsbrief 15 maart: 2 recalls van rauwmelkse kaas in een maand tijd
- Nieuwsbrief Bakkerswereld 17 maart 2025: Toename spoedsluitingen door knaagdieren; zo kun je een plaag voorkomen
- VMT Nieuwsbrief 20 maart: Reacties industrie op Omnibus voorstel: ‘We kunnen nu zeker niet achteroverleunen’
- VMT Nieuwsbrief 20 maart: 6 tips: zo maak je een voedingswaardetabel die aan de wet voldoet
Week 11
Nieuwe voedingsenzymen beoordeeld een veilig bevonden
EFSA heeft de veiligheid beoordeeld van het voedingsenzym 6-fytase (myo-inositol-hexakisfosfaat 6-fosfohydrolase; EC 3.1.3.26) dat wordt geproduceerd met een genetisch gemodificeerde satm van Trichoderma reesei. Het enzym is onder andere bedoeld voor gebruik in meel voor gebakken producten en andere producten op basis van granen. Het 6-fytase hydrolyseert fytaat in granen, waardoor de biologische beschikbaarheid van mineralen en de verteerbaarheid van eiwitten in de uiteindelijke voedingsmiddelen worden verhoogd.Het voedingsenzym blijft achter in het uiteindelijke voedsel. Het panel was van mening dat een risico op allergische reacties bij blootstelling aan het voedingsenzym via de voeding niet kan worden uitgesloten, maar dat de kans klein is. Op basis van de verstrekte gegevens concludeerde het panel dat dit voedingsenzym onder de beoogde gebruiksomstandigheden geen aanleiding geeft tot veiligheidsproblemen. Meer informatie
Het voedingsenzym glucose-oxidase (β-d-glucose: zuurstof 1-oxidoreductase, d.w.z. EC 1.1.3.4) wordt geproduceerd met de niet-genetisch gemodificeerde stam van Aspergillus tubingensis. Het enzym is onder andere bedoeld voor gebruik in meel voor gebakken producten en andere producten op basis van granen en voor de verwerking van eieren en eip[producten. Bij de productie van gebakken producten en bij de productie van andere producten op basis van granen dan gebakken, wordt het voedingsenzym aan het meel toegevoegd tijdens de bereiding van deeg of beslag.Het glucoseoxidase katalyseert de oxidatie van β-d-glucose tot d-glucono-1,5-lacton (glucono-δ-lacton), waardoor moleculaire zuurstof wordt gereduceerd tot waterstofperoxide. Dit laatste wordt beschouwd als de werkzame stof die verantwoordelijk is voor de beoogde functie van glucose-oxidase bij de deegbereiding. Waterstofperoxide versterkt het glutennetwerk via oxidatie van cysteïneresiduen en de daaruit voortvloeiende vorming van disulfidebindingen. Bovendien is aangetoond dat waterstofperoxide de vorming van dityrosine-crosslinks induceert in gluteneiwitten. Bij de verwerking van eieren en eiproducten wordt het voedingsenzym vóór de warmtebehandeling toegevoegd aan heel ei, eiwit of eigeel. De oxidatie van glucose door de glucose-oxidase vermijdt bruiningsreacties van het Maillard-type en de ontwikkeling van bijsmaken bij de productie van gedroogde eieren. Het voedingsenzym blijft achter in de eindproducten. Het voedingsenzym TOS blijft in de eiproducten achter. Op basis van de verstrekte gegevens over de thermostabiliteit was het panel van mening dat het voedingsenzym zijn actieve vorm zou kunnen behouden, afhankelijk van de verwerkingsomstandigheden. Het panel was van mening dat een risico op allergische reacties bij blootstelling aan het voedingsenzym via de voeding niet kan worden uitgesloten, maar dat de kans klein is. Op basis van de verstrekte gegevens concludeerde het panel dat dit voedingsenzym onder de beoogde gebruiksomstandigheden geen aanleiding geeft tot veiligheidsproblemen. Meer informatie
Skal biocontrole geëvalueerd
Skal is verantwoordelijk voor de certificering, het toezicht op en handhaving van het gebruik van het biologisch keurmerk, de controle op biologische import en overige handelingen die noodzakelijk zijn voor een goede uitvoering van de bio-verordening en samenhangende nationale en Europese wet- en regelgeving. Elke vijf jaar wordt het functioneren van Skal gecontroleerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Staatssecretaris Rummenie doet verslag van de bevindingen aan de Tweede Kamer. In de evaluatie wordt kritisch gekeken naar de doeltreffendheid en doelmatigheid van de organisatie en naar de rechtsvorm. Er wordt geconstateerd dat Skal in beperkte mate doeltreffend is geweest maar dat er wel voortgang wordt geboekt. Het handhavingsinstrument van de organisatie is niet altijd toereikend. De doelmatigheid was lastig te beoordelen omdat Skal in de periode 2018 – 2022 in omvang en taakstelling is gegroeid, wat een vergelijking met de voorgaande evaluatieperiode lastig maakt. Dit wordt geen geschikt moment bevonden voor een verandering van de rechtsvorm, maar het zou – gezien de voordelen die dit met zich mee zou kunnen brengen – wel een goed idee zijn om hier een verdiepend onderzoek naar te doen. Het rapport beveelt verder aan om de samenwerking tussen Skal en de NVWA en de overige partners in het biologische controlestelsel verder te verbeteren. De staatssecretaris van LVVN gaat de aanbevelingen verder opvolgen met Skal. Het rapport zelf is nog niet gepubliceerd. Meer informatie
Gewijzigde controle op import van biologische producten van ingegaan
Het gewijzigde controlesysteem voor de import van biologische producten in Nederland is van start gegaan. Skal Biocontrole neemt de controle van de biologische status van zendingen over van de douane. Hierdoor wijzigt de volgorde van de controles: het proces start voortaan met het viseren van het Certificaat van Inspectie (COI) door Skal.
Deze aanpassing is nodig om het systeem in lijn te brengen met EU-wetgeving en heeft administratieve gevolgen voor importeurs en dienstverleners. Zij moeten hun werkprocessen aanpassen om vertragingen in de logistieke keten te voorkomen. Om ondernemers te ondersteunen, heeft Skal sinds december informatie verstrekt via verschillende kanalen en in januari en februari online vragenuurtjes georganiseerd waar bijna 300 importeurs hun vragen hebben kunnen stellen. Meer informatie
Ontwikkeling van een rekenmodel om te kunnen voorspellen of een geval van voedselfraude een risico vormt voor de voedselveiligheid
EFSA informeert over de totstandkoming en de eerste testresultaten met het model genaamd FFRAUD-ER. De resultaten geven aan dat het rekenmodel met succes kan bepalen of een geval van voedselfraude een voedselveiligheidsrisico vormt. Statistische en analytische technieken die samen met het rekenmodel worden toegepast op nieuw verkregen gegevens over voedselfraude-incidenten hebben potentieel aangetoond, hoewel de efficiëntie en effectiviteit voornamelijk zal afhangen van de kwaliteit en kwantiteit van toekomstige gegevens. Meer informatie
Artikelen uit diverse nieuwsbrieven
- VMT Nieuwsbrief 8 maart: Zo verbeter je de hygiëne in je productieproces met de Flexxomat
- VMT Nieuwsbrief 13 maart: Food Law Event – Nieuwe allergenen wetgeving en risicobeoordelingen: antwoord op prangende vragen
- VMT Nieuwsbrief 13 maart: Stappenplan: Novel food of niet? Bepaal het in 5 stappen
- VMT Nieuwsbrief 13 maart: Vernieuwd Handboek Additieven: 11 tips van de NVWA
- VMT Nieuwsbrief 13 maart: Kritiek op EU maatregelen voor voedselzekerheid: ‘Klimaat- en biodiversiteitcrises wachten niet tot Rusland de wapens neerlegt’