Hbo-opleidingen en de industriële bakkerijen

Onderstaand een overzicht van relevante HBO opleidingen voor (toekomstig) medewerkers van Industriële Bakkerijen.

Deze opleidingen zijn niet alleen interessant vanwege het vervullen van banen door afgestudeerden, maar zeker ook voor stage, bbl-werkplekken, onderzoeksopdrachten of ontwikkelprojecten.

Studenten van een van onderstaande Hbo-opleidingen kunnen als medewerker aan de slag in de industriële bakkerijen, maar kunnen hier ook tijdens hun opleiding al van toegevoegde waarde zijn in de vorm van een stage, een bbl-werkplek, een ontwikkel,- of onderzoeksopdracht. Daarnaast is bijscholing mogelijk op hbo-niveau in de vorm van een associatie degree. (duaal hbo – werken en leren)

Food, commerce and technology: 

De hbo studie Commerce & Technology is gericht op de combinatie van voedingstechnologie en commerciële economie. Je leert verwerking van agrarische grondstoffen tot voedings- en genotmiddelen, behoeften en ontwikkelingen op het gebied van voeding te vertalen naar nieuwe productideeën of aanpassingen van bestaande producten. Hierbij houd je rekening met de wettelijke eisen voor voedselveiligheid, hygiëne, etikettering, verpakking en reclame. Daarnaast krijg je inzicht in marketing, waardoor je leert beoordelen of een product aansluit bij de wensen van de consument. Ten slotte leer je verkoopplannen opstellen. Daarbij spelen inkoop, distributie en logistiek een rol.

  • InHolland – Delft, Amsterdam

Technische bedrijfskunde

De hbo studie Technische Bedrijfskunde is gericht op bedrijfsprocessen ontwerpen, verbeteren en managen. Je leert processen beschrijven, beoordelen, (her)ontwerpen en optimaliseren. Bovendien leer je mensen begeleiden bij de invoering van nieuwe bedrijfsprocessen of producten. Hiervoor doe je technische, economische, juridische, commerciële, organisatorische, sociale en internationale kennis op. Ook leer je de samenhang zien tussen ogenschijnlijk onafhankelijke deelgebieden (de integrale benadering).

  • Hogeschool, Utrecht – Utrecht
  • Hogeschool Rotterdam – Rotterdam
  • Haagse Hogeschool – Den Haag
  • Fontys – Eindhoven, Tilburg
  • Saxion – Deventer
  • InHolland – Alkmaar
  • HAN – Arnhem
  • Avans – Breda, Tilburg
  • Hanze Hogeschool – Groningen
  • Windesheim – Zwolle
  • HZ University – Vlissingen
  • NHL- Stenden – Leeuwarden

Voedingsmiddelentechnologie

Tijdens de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie leer je met behulp van biologie en scheikunde meer te begrijpen van voedingsmiddelen. Je houdt je bezig met praktische en specialistische zaken. Denk hierbij aan productontwikkeling, kwaliteit, procestechnologie, onderzoek, voeding, gezondheid en consumentengedrag

  • HAS – Den Bosch, Venlo
  • Van Hall Larenstein – Leeuwarden, Velp
  • Avans Hogeschool – Den Bosch

Food Technology

Tijdens de opleiding Food Technology leer je hoe je eten en drinken smaakvol, veilig, gezond en duurzaam ontwikkelt en produceert of verbetert. Je ontdekt welke ingrediënten en innovatieve procestechnologieën je kunt gebruiken. Je onderzoekt welke innovaties kunnen bijdragen om een bestaand product gezonder te maken. En je gaat op zoek naar ontwikkelingen die de duurzaamheid van voedingsmiddelen vergroten. Daarnaast ontdek je hoe je bestaande processen kunt verbeteren. Je kunt je in verschillende richtingen specialiseren: Food Technology & Product, Food Technology & Production, Food Technology & Quality en Food Technology & Quality.

  • Haagse Hogeschool – Den Haag
  • HAS – Den Bosch

Food & Business

De hbo studie Food and Business is gericht op de combinatie van voedingstechnologie en commerciële economie. Je leert behoeften en ontwikkelingen op het gebied van voeding te vertalen naar nieuwe productideeën of aanpassingen van bestaande producten. Hierbij houd je rekening met de wettelijke eisen voor voedselveiligheid, hygiëne, etikettering, verpakking en reclame. Daarnaast krijg je inzicht in marketing, waardoor je leert beoordelen of een product aansluit bij de wensen van de consument. Ten slotte leer je verkoopplannen opstellen. Daarbij spelen inkoop, distributie en logistiek een rol.

  • HAN – Nijmegen
  • HAS – Den Bosch, Venlo

Bedrijfskunde en Foodbusiness

In deze opleiding ontwikkel je een brede kijk op de foodsector, zowel nationaal als internationaal. Je verdiept je in de handel, distributie, marketing en financiële aspecten van de foodsector, en gaat aan de slag met échte vraagstukken uit het bedrijfsleven. Foodbusiness is een specialisatie van de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness

  • HAS – Den Bosch , Venlo

Food Design and Innovation

De hbo studie Food Design and Innovation is gericht op de combinatie van ontwerpen en Food. Je leert hoe je je creativiteit kunt combineren met actuele inzichten in markt en materialen (Food Design). Daarnaast krijg je inzicht in marketing en in waren, grond- en hulpstoffen en bereidingstechnieken (Food Marketing). Je werkt bij een culinair tijdschrift of op een afdeling productontwikkeling van een voedingsmiddelenproductiebedrijf.

  • HAS       – Den Bosch, Venlo

Industriële Automatisering en Robotica (alleen associate degree)

Industriële automatisering en robotisering biedt kansen voor economische groei en productiviteitsverhoging. Door robotisering slim in te zetten, valt er veel winst te behalen op het gebied van kosten, kwaliteit en productiviteit .Met de duale opleiding Ad Industriële Automatisering en Robotica ontwikkel jij jezelf in twee jaar tot een professional op het gebied van industriële automatisering en robotica Je combineert deze Ad-opleiding met een baan in een bedrijf waar nieuwe technieken op het gebied van industriële automatisering en robotica worden ingezet. Denk hierbij aan de maakindustrie, de procesindustrie, de agrarische sector, industriële bouw en logistiek.

  • Windesheim – Zwolle
  • NHL Stenden – meerdere locaties Noord Nederland
  • Hogeschool Utrecht – Utrecht

Carla Zwierstra – Bakkracht
Carla.zwierstra@bakkracht.nl