Retailers en voedingsmiddelenfabrikanten in Nederland hebben in 2017 verschillende producten terug moeten roepen. Van de 65 door de NVWA gepubliceerde voedselveiligheidsmeldingen hielden er 41 (63%) verband met allergenen. Via andere kanalen zijn echter nog 13 aanvullende meldingen gedaan, waarmee het totaal op 54 meldingen komt. Uit een oorzaakanalyse uitgevoerd door Allergenen Consultancy blijkt dat veel recalls veroorzaakt worden door fouten in de etiketinformatie en verwisseling van etiketten of product.
De belangrijkste onderliggende oorzaken van de meldingen rond allergenen bleken een foutief opgesteld etiket (52%) en etiketverwisseling (32%). Slechts bij 3 meldingen speelde kruisbesmetting een rol. In veel gevallen ging het fout in het ontwerp van het etiket doordat allergene ingrediënten niet of onduidelijk vermeld werden. Allergenen moeten in de ingrediëntenlijst, direct achter het allergeen bevattende ingrediënt, in afwijkende typegrafie gemeld worden. In meer dan 10% van de gevallen bleek de omverpakking van een samengesteld product niet correct. Daarnaast werden ook productiefouten gemeld waardoor het product een andere samenstelling had.
Zie voor meer informatie de site van Allergenen Consultancy.
bron: Allergenen Consultancy, 26/01/18
Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl