De coronacrisis heeft nog steeds impact op de industriële bakkerij. De effecten zijn echter niet in elke deelsector even voelbaar. De crisis raakte dagvers bakkerijen en banketbakkerijen voor horeca en out of home het hardst. Maar ook dagvers bakkerijen en banketbakkerijen die aan supermarkten leveren kregen klappen. Bakkerijen die voorverpakt brood aanleveren aan supermarkten deden het relatief het beste. Dat bleek uit drie enquêtes van de NVB onder leden.
Het afgelopen jaar heeft de NVB een tweetal enquêtes afgenomen over de effecten van de coronacrisis op de bedrijfsvoering van industriële bakkerijen. Om het beeld over een jaar compleet te krijgen, peilde de NVB ook in Q1 2021 de stand van zaken bij haar leden middels een derde enquête. In totaal hebben iets meer dan 60% van de NVB leden deelgenomen aan deze laatste enquête. Dit geeft antwoord op de vraag: wat is 1 jaar na de uitbraak van de coronapandemie de stand van zaken?
Start van de coronacrisis
Eind maart 2020 brak de crisis uit en zat Nederland in een lockdown. Hierdoor kon nagenoeg het hele eerste kwartaal van het vorige jaar nog als ”normaal” beschouwd worden. Zo werd in Q1 van 2020 een index van ruim 98% gescoord. Dat werd tijdens de eerste echte lockdown in Q2, een index van slechts 88%. Uiteindelijk eindigde 2020 met een totaal omzetindex van iets boven de 96%. Dit betekende een omzetverlies van ruim 60 miljoen euro voor de industriële bakkerijen.
Omzetdaling voor meeste industriële bakkerijen
”Nog lang zullen de negatieve effecten van corona op de exploitatie voelbaar zijn” zegt Wim Kannegieter, directeur van de NVB. Dat de crisismaatregelen van de overheid nog steeds noodzakelijk zijn, is goed terug te zien in de omzet van industriële bakkerijen. In totaal gaf 53% van de industriële bakkerijen aan in 2021 tot 10% minder omzet te hebben gedraaid ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. Voor 22% van de industriële bakkerijen was de daling meer dan 10%, tot wel een daling van 50%. Slechts een kwart van de bedrijven geeft aan een omzetstabilisatie tot een stijging van 10% te hebben. Het beeld over de deelsectoren in de industriële bakkerijbranche is dus, net als in 2020, in gelijke mate zeer divers.
Uitstel van investeringen
Qua investeringen zijn de industriële bakkerijen niet echt positief. Ruim 76% van de NVB leden geeft aan dat investeringen, net als in 2020, ook in 2021 worden uitgesteld. Daarnaast geeft 73% van de leden aan dit jaar operationele bezuinigingen te moeten doorvoeren om de kosten in evenwicht te brengen met de inkomsten. De verhoogde kosten rondom hygiënemaatregelen, personeel en logistiek zijn hiervan de oorzaak.
Overheidssteun blijft noodzakelijk
In 2021 maakte 25% van de NVB leden gebruik van een of meerdere vormen van ondersteuningsmaatregelen (NOW, TVL of uitstel betalingen/belastingen). Dit is een resultaat van het verhoogde ziekteverzuim en de coronaregelgeving. “Alleen het openstellen van de terrassen zal de druk op de industriële bakkerij niet verlichten. De steun van de overheid blijft dus nog zeker noodzakelijk”, aldus Kannegieter.
Daling broodconsumptie
Naast de coronacrisis heeft ook de dalende broodconsumptie invloed op de industriële bakkerijen. De GfK broodconsumptiecijfers het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laten zien dat Nederlanders in 2020 5,5% minder brood consumeerden ten opzichte van 2019.