Opleiden van (bestaand en nieuw) personeel is een essentie voor de continuïteit van de industriële bakkerijen. Studenten van een van onderstaande mbo-opleidingen kunnen na het behalen van hun diploma als medewerker aan de slag in de industriële bakkerijen, maar kunnen hier ook tijdens hun opleiding al van toegevoegde waarde zijn in de vorm van een stage of een bbl-werkplek.
Wanneer er over mbo-opleidingen voor de bakkerij wordt gesproken wordt er al snel gedacht aan de opleidingen brood en banket op het ROC. Voor de industriële bakkerijen is er meestal een iets minder directe aansluiting met deze opleidingen.
De mbo-opleidingen voor de voedingsindustrie die op de AOC’s worden gegeven passen beter bij de industriële bakkerijen. Focus ligt hier op proces, technologie, automatisering en kwaliteit.
De meest relevante mbo-opleidingen zijn:
Medewerker Voeding & Technologie& Techniek, niveau 2
In deze opleiding leer je alles over de productie, verwerking en kwaliteitscontrole van voedingsmiddelen. Maar ook leer je van alles over voedselkwaliteit en hygiëne. Je krijgt zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden die je direct kunt toepassen in de voedingsindustrie.
- Aeres/Lentiz/ Yuverta/Zone College
Vakbekwaam medewerker Voeding & Technologie & Techniek, niveau 3
Tijdens de opleiding tot vakbekwaam medewerker voeding, technologie en techniek leer je van alles over voedsel en alle variaties die er zijn. Je leert over de productie ervan en het hele proces dat erachter zit tot aan je bord. De vakken voedingsleer, levensmiddelentechnologie en kwaliteitskennis, microbiologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, economie en ondernemen komen allemaal voorbij.
- Aeres/ Lentiz/ Yuverta/ Zone College/Vonk
Vakexpert Voeding & Technologie & Techniek, niveau 4
In de opleiding leer je om voedselbereiding te optimaliseren, apparatuur in te stellen en storingen op te lossen. Je gaat onderzoek doen naar het proces van de productiemethodes, ingrediënten en verpakkingen en weet hoe je controles moet uitvoeren. Je leert personeel aan te sturen en om verantwoordelijk te werken
- Aeres/Lentiz/ Yuverta/ Zone College/Vonk
Vakexpert Voeding & Kwaliteit & Productontwikkeling niveau 4
In de opleiding Voeding, Kwaliteit & Productontwikkeling leer je van alles over de kwaliteit en de verbetering van voeding. Met tests in het laboratorium en op de werkvloer controleer je de voedselveiligheid en voedselkwaliteit. Zo zorg je ervoor dat de voedingsmiddelen die wij in de winkel kopen, hygiënisch en veilig zijn geproduceerd.
Mbo-certificaten
Een mbo-certificaat is het bewijs dat een medewerker met succes een deel van een mbo-opleiding heeft afgerond.
Met een mbo-certificaat kunnen werkenden snel en vraaggericht om of bijscholen. Ook voor zij instromers kan een mbo-certificaat een oplossing zijn om snel, maar met de juiste kennis, aan het werk te kunnen.
Voordeel van een mbo-certificaat boven een training is dat deelnemers een door OCW erkend certificaat ontvangen. Daarnaast kunnen deelnemers het mbo-certificaat aanvullen met de rest van de mbo-opleiding voor een mbo-diploma. Het civiele effect binnen, maar zeker buiten de branche, van een mbo-certificaat is doorgaans groter dan dit van een branche training.
Voor de industriële bakkerij zijn er inmiddels 4 mbo-certificaten:
- niveau 2 Voedselveiligheid in de productieketen -basis
- niveau 3 Voedselveiligheid in de productieketen- verdieping
- niveau 2 Uitvoeren voedselproductie
- niveau 3 Beheersen voedselproductie
Scholen die bovenstaande opleidingen aanbieden en certificaten kunnen uitvoeren zijn:
- Yuverta www.yuverta.nl – 16 locaties over Nederland
-
- Contactpersoon: Bart van Erp – bart.van.erp@yuverta.nl
-
- Aeres www.aeres.nl – 12 locaties over Nederland
-
- Contactpersoon: Wijnand Verschuur = w.verschuur@aeres.nl
-
- Lentiz www.lentiz.nl – Zuid Holland (5 locaties)
-
- Contactpersoon: Walter de Waal – Wdwaal@lentiz.nl
-
- Zone College – Overijssel (4 locaties)
-
- Contactpersoon: Daphne Holsappel – dholsappel@zone.college.nl
-
- Vonk –Noord-Holland (7 locaties)
-
- Contactpersoon Evelyn Schouten – evelyn.schouten@vonknh.nl
-
Deze scholen hebben niet alleen diverse locaties, maar hebben ook de mogelijkheid om in company opleidingen te verzorgen. Daarnaast kunnen zij maatwerk trajecten aanbieden en is het mogelijk om in samenwerking onderzoeksopdrachten uit te laten voeren.
Overige mbo-opleidingen voor de industrie:
- Procesoperator A, niveau 2
- Prosesoperator B, niveau 3
- Procesoperator C, niveau 2
- Monteur Mechatronica, niveau 2
- Eerste monteur Mechatronica, niveau 3
- Technicus Mechatronica, niveau 4
- Technicus Engineering, niveau 4
Deze opleidingen worden gegeven op verschillende ROC’s door heel Nederland. Op https://www.kiesmbo.nl/home kun je makkelijk op naam van de opleiding en via een kaart de dichtstbijzijnde mbo-school die deze bij jou in de buurt aanbiedt vinden.
Carla Zwierstra
Carla.zwierstra@bakkracht.nl