Voedselconsumptiepeiling; wat, waar en wanneer eet en drinkt Nederland?

RIVM verzamelt periodiek gegevens over de voedselconsumptie en de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking. Dit onderzoek is de Voedselconsumptiepeiling. De eerste resultaten van de nieuwe Voedselconsumptiepeiling zijn bekend gemaakt. Deze gaat over de periode 2019-2021. De VCP geeft inzicht over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken en koppelt dit aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

In de algemene berichtgeving wordt geconcludeerd dat Nederland steeds gezonder eet. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.

Deze verbeteringen zijn bij zowel kinderen als volwassenen te zien.Een kanttekening is wel dat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Over (volkoren)brood wordt in de algemene berichtgeving vrijwel niks gezegd.

Kijkend naar de specifieke data zien we voor brood en gebak het volgende:

  • De best opgevolgde richtlijnen zijn die voor volkorenproducten. Ongeveer de helft van de volwassenen eet dagelijks ten minste 90 gram bruinbrood, volkorenbrood of andere volkorenproducten (totaal 54%, man 61%, vrouw 40%).
  • Van de consumptie brood en graanproducten bestaat gemiddeld iets meer dan de helft (54%) uit bruin of volkoren producten (aandeel). Er is vrijwel geen verschil tussen mannen (52%) en vrouwen (55%).
  • De gemiddelde consumptie van bruin en volkorenbrood en graanproducten is voor 7-17 jarigen de afgelopen jaren met 21% gestegen. In 2007-2010 was dit 82 g/dag en in 2019-2021 was dit 103 g/dag. Voor volwassenen van 18-69 jaar bleef de consumptie vrijwel gelijk.
  • Het percentage volwassenen dat ten minste 90 gram bruin en volkorenbrood en graanproducten per dag eet is de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven. In 2007-2010 en 2012-2016 was dit 55%, in 2019-2021 was dit 52%.
  • Gemiddeld eten Nederlanders 191 g/dag aan brood, granen, rijst en pasta. Daarvan is 60% brood.
  • Gemiddeld eten Nederlanders 3,3 snee brood (van 35 gram per stuk).
  • Nederlanders eten gemiddeld 37 g/dag koek en gebak. Dit doen we gemiddeld 4 dagen in de week. Jongens/mannen eten vrijwel evenveel koek en gebak als meisjes/vrouwen.
  • Er is vrijwel geen verschil in consumptie van koek en gebak tussen hoog-, middelbaar- en laagopgeleiden.

Bron: https://www.wateetnederland.nl/

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl