Voedselprijzen blijven hoog tegen historisch lage algemene prijsstijging

De inflatie was in oktober voor het eerst sinds 7 jaar negatief. Dat beeld zien we nog niet terug in de dagelijkse boodschappen. Voedselprijzen stegen in oktober nog steeds. Hoewel die stijging afvlakt, waren voedingsboodschappen 7,8% duurder dan een jaar eerder. Het is logisch dat de algemene inflatie veel sterker daalt dan de voedselinflatie. Lagere energieprijzen drukken het algemene inflatieniveau fors.

Bron: CBS, bewerking ING Sector Banking.

Waarom blijven de voedselprijzen nu op zo’n hoog niveau. Dat valt deels te verklaren door de fors hogere loonkosten, zowel voor het minimumloon als voor de contractlonen en die zijn structureel. Een andere oorzaak is dat bedrijven te maken hebben met lopende contracten voor hun in- en verkopen die niet van de ene op de andere dag gewijzigd kunnen worden. Dalende grondstofprijzen werken dus vertragend door in prijzen die bedrijven en de consument moeten betalen. Daarnaast zijn er nog steeds grondstoffen die duurder zijn dan een jaar geleden zoals suiker en cacao. Daarom zijn snoepgoed en chocolade fors duurder geworden. We zijn nog niet af van de hogere voedselprijsstijgingen, wanneer je deze vergelijkt met het historische patroon van jaarlijkse prijsstijgingen van 1,5 tot 2 procent. 

Ceel Elemans

Ceel.Elemans@ing.com