De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld dat in 2030 de eiwitten in onze voeding voor de helft plantaardig moeten zijn. Om de ontwikkelingen goed te volgen, zijn er in 2023 twee monitors opgezet. Beide monitors concluderen nu dat de kabinetsdoelstelling nog niet in zicht is, met een actuele verhouding van ongeveer 39% plantaardig en 61% dierlijk eiwit.
Omdat Nederlanders bij ontbijt en lunch veel brood en graanproducten eten, is deze productgroep met een aandeel van 22% de belangrijkste bron van plantaardige eiwitten. Bijna de helft (47%) hiervan is afkomstig uit brood (bron: Voedselconsumptiepeiling 2019-2021). Een van de adviezen van Wageningen Universiteit in de Eiwitmonitor is dan ook dit te koesteren en erop te letten dat goedbedoelde verschuivingen (bijvoorbeeld naar meer yoghurt) juist resulteren in meer dierlijke eiwitten. Een focus op goede plantaardige alternatieven als broodbeleg past ook in deze strategie.
De “Eiwitmonitor” monitort jaarlijks de consumptie en het aanbod plantaardige en dierlijke eiwitten bij supermarkten. De “Eiweet” monitor brengt jaarlijks de verkoopverhouding in supermarkten daarvan in beeld.
Zie ook het FNLI nieuwsbericht over eiwitmonitoring.
Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl