Zoutmonitoring NVWA

De NVWA publiceerde eind 2017 haar jaarlijkse zoutmonitoring . In totaal zijn er 98 broodsoorten (zoals bruin-, volkoren-, wit- en stokbrood en diverse kleinbroodsoorten) geanalyseerd en vergelijken met de monitoring uit 2011. De resultaten laten een zoutreductie van gemiddeld 16% zien tussen de steekproeven van 2011 en 2017. Dit is in lijn met de verwachingen. Aangezien in 2011 de wettelijke zoutnorm van 2,1% zout op de droge stof en vanaf 2013 1,8% geldt, een reductie van 14%.

In totaalt zijn 404 vergelijkbare levensmiddelen (brood, chips en zoutjes, conserven, (diepvries)snacks, kaas, kant-en-klaar-maaltijden, koek en banket, sauzen, soep en vleeswaren) geanalyseerd en vergelijken met de monitoring uit 2011. De resultaten laten zien dat in de afgelopen 6 jaar het zoutgehalte in de genoemde productgroepen gemiddeld met 11% is gedaald. Hiervoor zijn vooral de productgroepen brood, conserven, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, soep en vleeswaren verantwoordelijk.

De NVWA heeft voor het segment ‘koek en banket’ enkel gekeken naar saucijenbroodjes. Deze categorie laat een zoutreductie van 13% zien. Aanvullend hebben een aantal bakkerijen die sauzijzenbroodjes produceren aangegeven binnen het Akkoord verbetering productsamenstelling in de komende jaren nog een gemiddede zoutreductiestap te kunnen bewerkstelligen. Dit voorstel wordt deze maand voorgelegd aan de Wetenschappelijke Advies Commissie van het ministerie van VWS.

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl